Ik ben ondernemer, ZZP, en heb sinds ik zonnepanelen heb 2 BTW-nummers. Een voor mijn onderneming en een voor de panelen. Het BTW-voordeel werd mij daarmee mooi door de neus geboord.

Mijn leverancier vraagt me nu of ik wil doorgeven of ik ondernemer ben, want dan "[..] Afhankelijk van uw registratie bij de Belastingdienst mogen wij namens u wel of geen btw berekenen over de teruglevering."

Ik heb nu eigenlijk geen idee of dat een goed plan is. Weet iemand hier meer over?

Weergaven: 88

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Paul op 29 Oktober 2016 op 13.14

Johan,

Ik zit in dezelfde situatie en het is niet heel simpel. Ik ga het proberen uit te leggen:

Je hebt een eenmanszaak. Dan heb je een BTW nummer. Je koopt (privé) zonnepanelen. Je krijgt dan toch (vanwege de EU uitspraak) een BTW nummer. In jouw geval heb je al een BTW nummer maar, omdat de exploitatie van zonnepanelen (waarschijnlijk) een compleet andere activiteit is dan je normale onderneming, krijg je daarvoor een tweede BTW nummer,  Het enige verschil met je eerste BTW nummer is overigens dat het eindigt op B02.

De BTW die je betaalt op de zonnepanelen kun je nu verrekenen. Waarmee je installatie 21% goedkoper is geworden :-)

Dan staat de installatie op je dak en je mag nu kiezen: je maakt geen gebruik van het forfait (1) of je maakt wel gebruik van het forfait (2). 

1) Je maakt geen gebruik van het forfait en wordt een echte energieleverancier. Over alle stroom die je afneemt en levert van en aan je energieleverancier wordt nu een aparte factuur en creditnota met btw gemaakt.

Voor de door jou geleverde energie betekent dat dat je energieleverancier BTW aan jou betaalt. Zolang je onder de kleine ondernemersregeling valt (< €1345 BTW / jaar) en dat is vrijwel altijd het geval als je als particulier zonnepanelen op je dak zet is er niets aan de hand en hoef je de ontvangen BTW niet af te dragen. Maar daar gaat het wel mis voor een ondernemer, want die valt eigenlijk nooit onder die kleine ondernemersregeling. En die moet die BTW dus wel afdragen.

Voor de door jou ingekochte stroom geldt, dat die wordt gezien als 'privégebruik' en daardoor kun je de BTW die je daarover aan je leverancier betaalt, ook niet verrekenen. Kleine ondernemer of niet.

2) Je kiest voor het forfait. In dit geval saldeer je stroomlevering en -verbruik. Je energieleverancier stuurt alleen facturen over het saldo van de afname en levering, waar dus maar een klein bedrag aan BTW inzit. En ook jij hoeft geen BTW administratie voor je zonnepanelen bij te houden. In ruil voor deze enorme versimpeling betaal je een forfaitair bedrag aan BTW per jaar, afhankelijk van de grootte van je installatie, van €20,- / kWp. Een afkoopsom voor de BTW inkomsten die de overheid op deze manier mist. Iemand die onder de kleine ondernemers regeling valt betaalt dus niets en een echte ondernemer is klaar voor het bedrag van het forfait. 

Makkelijker kunnen ze het niet maken :-)

Paul

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden