Sinds 18 juni heb ik een 'slimme' meter en sinds 28 juli lees ik zelf de meetgegevens uit via de P1 poort en een Raspberry Pi. De slimme meter houdt de meetdata nog een bepaalde tijd (enkele maanden?) vast. Enelogic.com zegt bv. "Heb je de slimme meter al een tijdje? Dan zullen we ook proberen om historische data uit je slimme meter op te halen."

Ik zou best de meetgegevens van de beginperiode, toen ik zelf nog niet uitlas, willen hebben. Kan ik deze historische gegevens ook zelf uitlezen, via de P1 poort? Of moet ik me (tijdelijk even) abonneren op Enelogic om de historische gegevens op te laten halen?

Weergaven: 217

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 2 Maart 2017 op 8.53

Ik heb meerdere keren een corrupt SD kaartje gehad. Verder heb ik wat mensen die mijn Energie Monitoring Systeem gebruiken in combinatie met de Raspberry en door onoplettendheid wordt de P1 poort soms enkele dagen niet uitgelezen en data gemist dan is het jammer maar helaas. Bij de SMA is dat geen issue even de laatste week, of maand downloaden en alles is weer compleet. Verder geeft het P1 script ook af en toe een error en dan is het ook exit, inmiddels zit daar weer een script over heen om het script bij problemen weer opnieuw te starten maar toch. Een software update van de meter en een haperende P1 kabel heb ik ook nog gehad. Dus storingsvrij kan ik het niet noemen. Ik denk er zelfs aan om het Enelogic device aan te schaffen 79,- euro, drie van mijn EMS gebruikers hebben ook hun device. Ik wil hun data met een API kunnen downloaden en daar gaat het mij om. Volgens mij haalt Enelogic wel historische data op als je je nieuw aanmeldt, maar dat doen ze bij de netwerkbeheerder en ja dat zijn meterstanden zonder decimalen en maar enkele weken en zeker geen maanden. Ik betwijfel het of de slimme meter zelf historie heeft, maar heb me daar nooit echt in verdiept, misschien dat iemand anders dat wel met zekerheid weet. Via de P1 poort kun je in ieder geval heel weinig, een pulstreintje met de actuele meter status meer dan dat is het eigenlijk niet. Ik hoop op deze community gebruikers te vinden die wel Enelogic gebruiken.

Reactie van Johan Vromans op 2 Maart 2017 op 8.09

Ik heb destijds even naar Enelogic gekeken, met dezelfde reden: om historische gegevens die ik nog niet had alsnog op te kunnen vragen. Maar hun logging begon pas toen ik me aanmeldde en ik kon maar over een korte tijd (twee weken of zo) historische gegevens ophalen. Niet interessant.

Mijn Raspberry heeft de afgelopen jaren nog geen minuut gemist (anders dan door persoonlijke toedoen). Waarom mist de jouwe hele dagen?

Reactie van SMA & RaspBerry Fan (Harry) op 2 Maart 2017 op 8.01

Wie weet hoe de API van Enelogic werkt.

Dit topic is toch al weer wat gedateerd maar ik probeer toch wat reacties te krijgen. Ik doe mijn logging ook met de welbekende raspberry oplossing met P1 scripts en SBF-spot. Een keer per jaar heb ik toch wel de situatie dat mijn raspberry een dag mist en die wil ik dan graag aanvullen met data van de netbeheerder. Enelogic, slimme meter uitlezen en slimme meter portal zijn de opties die ik heb uitgeprobeerd. De eerste twee zijn gratis. Enelogic heeft wat mij betreft de voorkeur omdat je hier meterstanden kunt downloaden. Ook de netbeheerder mist wel eens een dag en de tussenliggende dag kun je wel berekenen/schatten op basis van meterstanden. Verder beidt Enelogic ook mooie analyses zeker als je niet zo'n knutselaar bent en ook hun device kiest i.p.v. een Raspberry. Voor de pure hobbyist ja een Raspberry, voor de iets minder goede knutselaar is Enelogic een prima keuze. Helaas krijg ik hun API niet aan de praat en is downloaden van data alleen handmatig mogelijk. 

Reactie van Johan Vromans op 2 September 2015 op 17.23

Even voor de helderheid: Ik doe mijn eigen data logging, zonnepanelen en meter, dus dat zit wel snor -- betrouwbaar, veilig en privé.

Mijn 'experiment' was bedoeld om te proberen nog wat oudere historische gegevens te pakken te krijgen van vóór de tijd dat ikzelf de meter uitlas. En dat is dus op deze manier voor een gedeelte gelukt.

Reactie van Pjotter hmeer op 2 September 2015 op 15.31
@Johan, elke dienst die door derden wordt aangeboden en waarvoor je uiteindelijk elke maand een kleine bijdrage moet betalen geeft weinig vertrouwen. Vele blogs hebben in het verleden hierover geschreven en waren meer negatief dan positief. Mijn ervaring en van velen hebben voor de automatische upload gekozen naar pvoutput.org in combinatie met de RPI. Deze funktioneerd nu ruim 3jr probleemloos en je kunt de opbrengsten waar dan ook bekijken.

Tip creer een script met voorbeelden zoals op deze community beschreven en voor niets gaat de zon op. Dus abbo's weg ermee. Sukses
Reactie van Johan Vromans op 2 September 2015 op 14.58

Na enkele weken een proefabonnement bij Enelogic is mijn conclusie dat deze dienst weinig tot niets toevoegt aan wat je zelf kunt doen met een uitleestool. De data loopt altijd tenminste een dag achter (conform specificatie), en alles wordt afgerond op hele kWh. De historische gegevens bleken maar heel beperkt te zijn.

Niettemin kan ik me voorstellen dat het voor anderen wel interessant is, hoewel ik ervan uitga dat er betere alternatieven zijn.

Einde Enelogic experiment.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden