Inmiddels heb ik een aantal legplannen van zonnepanelen gekregen. Van Oskomera, maar ook van andere partijen. Het valt me op dat sommige met gemak 16 panelen willen leggen terwijl andere echt niet meer dan 12 willen doen.

Om mijn verbruik volledig met zonne-energie te kunnen doen heb ik +/- 3500-3750Wp nodig. Mijn dak ligt op het zuid westen (222gr) maar heeft wel een rook kanaal waardoor enige schaduw op het dak valt.

De twee eerste legplannen in de attachment zijn van Oskomera. Allebei 14 panelen, maar een andere ligging. Het verschil in verwachtte opbrengst tussen die twee is zo'n 80kwh. Zie het verschil van 3% in zoninstraling en schaduwwerking. 

Een andere offerte komt niet verder dan 13 panalen (optie C). (legplannen.pdf

Hebben jullie een suggestie voor de juiste keuze of waar nog meer naar te kijken?

Weergaven: 796

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Mike op 3 Mei 2013 op 15.26

Ipv uitsluitend naar kosten en terugverdientijd te kijken zou je ook gewoon voor het esthetisch volledig gedekt dak kunnen gaan. Kost misschien wat meer maar is wel tientallen jaren een mooi gezicht.

Reactie van Hans op 3 Mei 2013 op 12.00
Ik denk dat je je wel moet realiseren dat die laatste paar procenten rendement niet maar dan een paar euro's op jaarbasis zijn, hooguit tientjeswerk. En dat is dan ook nog afhankelijk van de wwwrsomstandigheden. Want een imstallatie die meer rekening houdt met schaduw zou in een jaar met veel bewolking best meer rendement kunnen hebben dan een installatie die uitgaat van maximale opbrengst. Maar dat weet je nooit want je hebt maar 1 installatie op je dak dus vergelijken is lastig.
De actie van VEH was overigens ook bedoeld voor mensen die hier allemaal zelf niet in willen duiken. Ik denk dat de aangeboden configuraties best goed zijn. Het zal altijd beter kunnen, maar nogmaals, dan heb je het over euros opbrengst.
Reactie van WimN op 3 Mei 2013 op 11.36

Als je een SMA omvormer gaat gebruiken met 2 ingangen, dan moet je wel zelf de 'Optitrack global peak' aanzetten. Zelf heb ik een SB3000TL-21 en de panelen in 2 strings gesplitst. Als je naar de vermogens per string kijkt zie je dat er 's morgens en 's avonds verschil in zit i.v.m. schaduw. Zo te zien werkt het wel goed.

Reactie van Sander Plug op 3 Mei 2013 op 11.30

@Mike, ik bedoelde meer of de verplaatsing rendabel zou zijn. Stel dat dit 600 euro kost. Dan is dat toch al gauw weer 1 jaar later break-even.

Reactie van Mike op 3 Mei 2013 op 10.51

Voor deze maat installatie zeg maar 600 euro per jaar. Dus ongeveer het subsdidiebedrag (als die er nog is).

Reactie van Sander Plug op 3 Mei 2013 op 10.45

@Mike. Daar heb ik inderdaad ook aan gedacht. Ik denk dat dit niet realistisch is ivm de binnenruimte (zonder wordt gebruikt). Daarnaast vraag ik me sterk af of ik deze verplaatsingskosten terug ga verdienen. Bedankt voor het meedenken in ieder geval.

Reactie van Mike op 3 Mei 2013 op 10.17

Even out of the box denkend:

Als je nou eens een dubbele knik in het rookkanaal laat aanleggen en dat ding aan de andere kant van het dak eruit laat komen, kun je gelijk 15 panelen voor 3.750 WP kwijt en hebt het schaduw probleem opgelost.

Reactie van Pjotter hmeer op 3 Mei 2013 op 9.48

Sander, schaduw het lijkt op grote verschillen maar in de praktijk valt het reuze mee. Een aanbeveling nadat je panelen op het dak hebt geplaatst is de kans zeer groot dat het aanstekelijk gaat werken en dat je ook de stroomverbruik in huis gaat aanpakken. door simpele aanpassingen aan / uit schakelaars kun je eenvoudig 5% stroom besparen door apparatuur in de nacht of wanneer je het niet gebruikt uit te schakelen led verlichting in de toekomst zal ook zeker veel gaan uitmaken. Met deze eenvoudige aanpassingen heb je je verlies van schaduw direkt teruggewonnen.  En dan hebben we het nog niet eens over oude ijskasten etc.

Reactie van Sander Plug op 3 Mei 2013 op 8.55

@Pjotter. Bedankt voor de uitgebreide beschrijving met foto. Het lijkt er op dat jij eenzelfde soort positie hebt als optie B (met de schoorsteen pal in de rechterbovenhoek naast het paneel). Ik vraag me echter af hoe Oskomera die percentages berekend.

@Ysbrand. Bedankt voor de suggestie. Vandaag is een mooie dag en ben zojuist begonnen met wat foto's te maken. Ook heb ik een simulatie geprobeerd te maken (Eneco en met Google sketch). Blijkbaar houdt Eneco geen rekening met de schaduwinval want beide simulaties (A en B) geven dezelfde opbrengst. Google sketch gaf wel meer inzicht. Vandaar dat ik het raar vind dat optie B beter is. In de morgen heb je schaduw op het paneel rechts, maar in de middag ook links ervan.

Tot nu toe is mijn ervaring dat Oskomera flexibel is geweest. Ik had eerst 15 panelen (50kWh restverbruik/98% besparing), wat verkeerd gemeten was. Toen werd optie B voorgesteld. Hierbij werd 1 paneel minder geplaatst, maar ging het restverbruik enorm omhoog (456kWh) met 86% besparing. Omdat ik die verhouding scheef vond heb ik gevraagd voor een alternatief. Dat is toen optie A geworden. Hier was het restverbruik 383kWh (73kWh minder!) met 89% besparing.

Nog verdere suggesties of aanbevelingen?

Reactie van Ysbrand op 3 Mei 2013 op 8.21

Ik zou zelf beginnen om op een zonnige dag ieder half uur een foto te maken van het dag (vanuit dezelfde positie), je krijgt dan een idee hoe de zon over het dak "loopt". Daarna kun je de maximale schaduw gaan inschatten, in de winter is deze beduidend langer omdat de zon dan op zo'n 16' invalt.

Schaduw tussen 10:00 en 16:00 is duidelijk een groter probleem, dan tijdens de vroege ochtend en late middag omdat je dan het grootste gedeelte van je opbrengst moet binnenhalen.

Eventueel kun je besluiten om een inverter te nemen met 2 trackers zodat de panelen in het "risico gebied" de performance van de andere panelen niet negatief kan beïnvloeden.

Waarschijnlijk heb je enige flexibiliteit nodig mbt het ontwerp, ik vraag me af of je bij Oskomera wel aan het juiste adres bent.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden