Stroomnet kan zonnepanelen-hausse in Groningen niet aan

Soms slaan de hoofdstoppen door, en juist als de zon volop schijnt schakelen de zonnepanelen zichzelf uit omdat ze hun stroom niet kwijt kunnen. In diverse Groningse gemeenten hebben gedupeerden van bevingschade door de gasproductie nu óók last van een haperende groene energievoorziening. De zonnepanelen die ze na de reparatie van hun huizen als extraatje mochten laten aanleggen, produceren zoveel stroom dat het netwerk de spanning niet aankan.

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/economie/stroomnet-kan-zonnepanelen-hausse...

Weergaven: 259

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Johan Vromans op 11 November 2016 op 13.25

Ik heb al een auto met batterij. En ik kijk inderdaad reikhalzend uit naar iets Powerwall achtigs.

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 13.00

By the way.... er is hier een oplossing voor. Of twee;

Koop een Tesla, een auto of een Homebattery/Powerwall

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 12.57

Johan, wat de omvormer levert levert hij ook. Wat de slimme meter registreert is de levering min het eigen verbruik. Maar waar het hier om gaat is wat je panelen kunnen leveren op dat moment kan de omvormer dat ook kwijt, op het net of eigen verbruik. Daar gaat het in Groningen mis,de capaciteit om te kunnen leveren aan het net is er vaak niet omdat het net dan "vol" is. Oftewel men ging klagen omdat de zon volop scheen, er was nagenoeg geen eigen verbruik en toch leverde men niet terug. Ook gebeurde het dat de omvormer op 0 stond qua leveren.... Vervolgens werden de omvormers ingesteld op 240V (of hoger)

Reactie van Johan Vromans op 10 November 2016 op 12.07

Boeiende waarneming. Ik vraag me af wat de teller van de omvormer dan aangeeft als 'geleverd'.

Dus je produceert (bv) 1000 Kwh waarvan maar 800 Kwh echt kan worden afgeleverd. De slimme meter zal dit correct administreren. Maar zegt de teller op de omvormer dan 800, of 1000?

Reactie van Rolf L op 10 November 2016 op 11.56

Goedemorgen, na lange tijd niet actief te zijn geweest maar ff de blogs hier lezen. Kan ik iets zinnigs over zeggen wat hier speelt; Na problemen met mijn rendement contact gehad met de installateur, een Gronings bedrijf. Kwam het ook over de bovenstaande problemen. Wat hebben zij als installateur gedaan? Om stroom te leveren aan het net heb je een overspanning nodig. Bij de gewone omvormers staat deze ingesteld op 236V. De omvormers in Grunn staan tegenwoordig ingesteld op 240V of nog meer....... Een collega die in het bevingsgebied woont heeft regelmatig 240V uit de stopcontacten....

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Augustus 2016 op 19.11

Jan, toch nog even een ander vergelijk; Alle kabelaars onder ons die een aardige snelheid hebben overdag zien deze in elkaar klappen omdat iedereen na 19:00 op de bank ploft en TV gaat kijken dan zien we ook onze internet verbinding aardig afnemen. De kabelaar doet hier ook weinig aan hooguit zeggen ze we gaan uw  snelheid upgraden van 2 naar 4 van 4 naar 8, 16, 30, 60 en nu zitten we op 100Mbit sec. gaat het nu echt veel sneller als vroeger OK er wordt meer info geladen maar het blijft achterlopen op wat er wordt verkocht.

Dit is ook een soort AAP verkooppraat die zeker op meerdere factoren is door te trekken. Deze zomer blijft de zonkracht door bewolking achterlopen maar ik garandeer zeker een probleem door meer wind productie en meer zonne-systemen in NL.

Dit kan natuurlijk eenvoudig worden voorkomen door het salderen van energie weg te strepen zodat consumenten de panelen links laten liggen en normaal weer stroom via de leverancier gaat afnemen.

Ik hoop werkelijk dat het ooit wat vaker gaat voorkomen want dat betekend dat we op de goede weg zijn met alternatieve energie.

groet

Reactie van Johan Vromans op 9 Augustus 2016 op 11.07

Je kunt op je vingers natellen dat dit gaat gebeuren.

De situatie is te vergelijken met die van internet in de jaren 90. Klanten (door het gehele land) waren via een vaste, door PTT aangelegde telefoonlijn verbonden met het aansluitpunt (in Amsterdam). Toen de vraag begon toe te nemen kon PTT de verbindingen niet meer leveren want daarvoor moesten er eerst weer dikke kabels worden getrokken door het gehele land. En dat kostte tijd, soms jaren (!).

Ook nu wacht het bedrijfsleven met investeringen tot het echt nodig is, met voorspelbare gevolgen.

Reactie van Pjotter hmeer op 9 Augustus 2016 op 9.39

Morning Jan, Dat dit nog niet vaak voorkomt is duidelijk.

Reactie van Pjotter hmeer op 16 Juli 2016 op 12.13

Rond Amsterdam zie je ook straten ontstaan door nieuwbouw waar direct panelen worden geïnstalleerd. Of hier rekening mee wordt gehouden is de vraag. Op de community is in het verleden hierover al eens gesproken wanneer hele straten worden vol gebouwd met panelen dit probleem kon ontstaan. Nu de dichtheid van de huizen met panelen toenemen zal de kans alleen maar groter worden dat dit fenomeen vaker zal gaan voorkomen.

Dit is ook de reden waarom een windcentrale in Noord Duitsland een lange tijd moest wachten voordat deze kon kon worden opgestart. Het stroomnet Noord Duitsland had nog onvoldoende capaciteit. Het is algemeen bekend dat dit kon of in de toekomst vaker zal voorkomen indien niets gebeurd. Zo zie je maar ......

Dus netwerkbeheerders even de handen uit de mouwen. stoppen met het plaatsen van slimme meter en eerst het stroomnet uitbouwen dat geld wordt echt geïnvesteerd.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden