Ter informatie en voor eenieder die dit leuk vindt (ik heb geen enkele binding met "Tel de Zon"). Ook dit jaar is er weer een "Tel de Zon" initiatief. Hierbij kun je in een vaste periode de opbrengst van je panelen laten vergelijken om te zien of deze juist presteren. Nu zullen de meeste mensen op dit forum zelf monitoring hebben. Al vond ik het zelf wel leuk om een rapport te krijgen met mijn opbrengst.

Meer informatie kun je hier vinden: http://teldezon.nl

Als "oud deelnemer" kreeg ik zojuist de volgende email:


Tel de Zon, check gratis de prestatie van uw zonnepanelen

Dit jaar kunt u, als oud deelnemer, weer meedoen aan Tel de Zon. Met deze actie wordt eigenaren van zonnestroominstallaties gevraagd om één week, tijdens de Solar Days campagne, bij te houden wat de opbrengst van hun systeem is.
U kunt dit jaar met uw inloggegevens van vorig jaar meedoen, alle gegevens over uw installatie staan in het systeem.
Met deze gegevens helpen wij u controleren of de opbrengst van uw zonnepanelen optimaal is. Mensen vonden het leuk om mee te doen. De resultaten werden geanalyseerd door de Universiteit Utrecht en teruggekoppeld aan de deelnemers. De conclusie was positief; over het algemeen waren de prestaties van de systemen goed te noemen. Waar nodig konden deelnemers aan de hand van de terugkoppeling actie ondernemen om de opbrengst van hun systeem te verbeteren.

Weergaven: 146

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Pjotter hmeer op 5 September 2016 op 23.30
Bedankt Sander duidelijk oppervlakte is hier het criterium. Ga ik voor mezelf eens doorrekenen.
Reactie van Sander Plug op 5 September 2016 op 20.55

Pjotter. Voor zover ik het begrijp zijn dit totaal verschillende percentages. Wat jij bekijkt is hoeveel de panelen opbrengen (kWj) gedeeld door de Wp van de installatie (in 2015 was deze 111,8% en in 2014 was deze 109,0%).

Wat "Tel de Zon" doet is kijken hoeveel instraling er in een bepaald gebied is geweest en hoeveel vermogen er is opgewekt. In 2014 heb ik een meer gedetailleerd rapport gehad waarvan dit de waarden zijn die het percentage uitrekenen:

Totale zonne-instraling op de panelen (kWh/m2) 53.07
Specifieke opbrengst (kWh/kWp) 44.63
Performance Ratio (%) 84.09

Performance Ratio = ("Specifieke opbrengst" / "Totale zonne-instraling op de panelen" ) * 100%

Ik weet dat mijn systeem meer effectief is met meer zon. Met minder zon is de omzetting gewoon minder effectief. En in die week in 2016 zaten er slechte dagen bij, een paar middelmatige en een goede.

30/6 =  4,5 kW
31/5 = 15,0 kW
01/6 = 15,8 kW
02/6 =  3,5 kW
03/6 =  9,2 kW
04/6 = 20,3 kW
05/6 = 24,9 kW

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

Reactie van Pjotter hmeer op 5 September 2016 op 20.36

Sander nee ik heb niet meegedaan maar wilde graag van jou weten of de uitkomsten die "Tel de Zon" aan jouw hebben doorgegeven welke uitkomsten dat waren en positief en normaal waren. ze geven dus aan normaal.

maar 72% voor 1 week in de zomer dit is dus geen rendement want overall komen veel systemen over een heel jaar tussen de 90 en 105%.

Wat dus performance moet inhouden kun je dit uitleggen :-)

Reactie van Sander Plug op 5 September 2016 op 20.10

Pjotter, tuurlijk. Het zijn de gegevens van de installatie al bekend van pvoutput:

totaal vermogen = 3500 Wp
aantal panelen = 14 (merk CSUN / CSUN250-60P)
Omvormer (Growatt 3600MTL / 3600 W vermogen)
Orientatie 225 graden / helling 36 graden
Jaar 2013 / monitoring via Growatt Wifi Adapter naar pvoutput
Opbrengst in van 30/05 t/m 05/06 = 93,2 kW (het was niet echt mooi weer die week)

2015 - 4 van de 5 zonnetjes
Uw systeem met een vermogen van 3500 Wp bracht deze week op: 140.00 kWh. Dat is een specifieke energie opbrengst van 40.00 kWh/kWp. De performance ratio van uw systeem is bepaald op 78.98 %. Uw systeem functioneert goed

2016 - 4 van de 5 zonnetjes
Uw systeem met een vermogen van 3500 Wp bracht deze week op: 93.20 kWh. Dat is een specifieke energie opbrengst van 26.63 kWh/kWp. De performance ratio van uw systeem is bepaald op 72.07 %. Uw systeem functioneert goed

@Pjotter, heb jij ook meegedaan?

Reactie van Pjotter hmeer op 5 September 2016 op 16.26
Hallo Talbert,

Goed om dat te horen. Haal je wel de link eruit naar de site waar commerciele activiteiten plaatsvinden.

Bedank namens iedereen.
Reactie van Talbert James op 5 September 2016 op 15.01

Hi Pjotter,

Dank je wel voor je feedback. Ik twijfelde over de link naar ons artikel, want het verteld met name hoe goed wij het heben gedaan. Ik waardeer je tip over een blogartikel over het rapport, zoals het nu geschreven is gaat niemand het lezen inderdaad en heeft het dus ook geen waarde. Ik zal onze technische man vragen een artikel te schrijven die in lekentaal uitlegt hoe je dit rapport moet interpreteren, zonder naar onze eigen prestatie te verwijzen.

Groet Talbert

Reactie van Pjotter hmeer op 5 September 2016 op 14.53
Sander, kun jij de informatie delen wat jouw systeem heeft gedaan bij (Tel de Zon)tov de waardes die jij hebt opgegeven bij de jaaropbrengsten van 123VEH.

Als eerste wil ik opmerken aan Talbert dat de website voornamelijk een verkoopsite is wat hier op de community niet echt de bedoeling is. Je zou na aanmelden een blog kunnen schrijven wat wel gewardeerd wordt. De percentages die worden vermeld zeggen ook niet echt veel 75% waarvan. Een document van 18 pagina's in het engels is niet echt een samenvatting.
Dit leest niemand.
Reactie van Talbert James op 5 September 2016 op 13.11

Tel de Zon is een geweldig initiatief. Een mooi onafhankelijk en deskundig oordeel over de prestaties van zonne-energie systemen. Dit naar mijn mening zeer welkom, want niet voor iedereen is de meerwaarde van zonne-energie systemen gelijk duidelijk, bovendien heb je als klant een benchmark waarmee je jouw toekomstige installateur mee kan beoordelen.

Mocht er iemand geinteresseerd zijn in het rapport vab Tel de Zon. Wij hebben hier een samenvatting geschreven van het rapport, uiteraard is het een beetje promotiepraatje want onze installaties scoren bovengemiddle. Wil je echter het hele rapport lezen dan kun je ook hier het rapport in zijn geheel downloaden. 

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden