De komende jaren zullen tienduizenden huishoudens aangesloten worden op stadsverwarming - in 2050 moeten we immers van het gas af zijn. En stadsverwarming lijkt een duurzaam alternatief: de restwarmte van een fabriek verdwijnt niet door de schoorsteen naar buiten, maar voorziet een hele woonwijk van warmte. Mooier en groener kan niet, zou je zeggen.

Toch reageren weinig mensen enthousiast als er een brief van de gemeente op de deurmat valt met de mededeling dat hun wijk op stadsverwarming overschakelt. Even googelen en je snapt waarom: 'stadsverwarming duurder dan gas', 'stadsverwarming helemaal niet zo groen' of 'overstappen naar een andere leverancier kan niet bij stadsverwarming', lees je dan. Vereniging Eigen Huis krijgt regelmatig telefoontjes van verontruste woningbezitters.

Lees het hele artikel op volkskrant.nl

Besparen op energie? Lees hoe

Weergaven: 1046

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Willem op 6 Januari 2019 op 17.27

Hier in Dordrecht ligt de hele stad al een paar jaar overhoop voor de aanleg van een warmtenet.
Het viel me op dat er gebruik gemaakt wordt van dunwandige pijp. Grote kans dat we binnen 20 jaar weer met open straten zitten omdat de boel dan weer vervangen moet worden.
Wat mij tegenhoud om me aan te laten sluiten op dit warmtenet is:

 • Dat ik niet meer kan kiezen tussen diverse energieleveranciers
 • Dat de kans groot is dat ik dus meer ga betalen.
 • Dat de afleverset gehuurd moet worden en ik geen invloed hebt op de kwaliteit van dit apparaat.
 • Dat er water van het warmtenet door mijn CV-leidingen stroomt en er geen veiligheid is bij lekkage.

Al met al genoeg reden om gewoon bij mijn CV ketel te blijven met een rendement van 85%

Reactie van John de Groot op 3 Maart 2018 op 15.44

De komende jaren...

Maar niemand maakt de berekening... en toen ik die op de radio hoorde eindigde ik bijna in de vangrail van het lachen om de onzin van de "gasvrij" hype. Als we in 2050 inderdaad van het gas af willen zijn betekent dat dat er vanaf 2020 ELKE DAG maar liefst 1000 huizen afgekoppeld moeten worden.

Dat afkoppelen zag de vertegenwoordiger van de installatiebranche op zich nog wel zitten, maar het betekent ook dat er 1000 huizen per dag omgebouwd moeten worden naar andere vormen van verwarming!

En dat NAAST het dagelijkse werk wat men nu al heeft...

In zijn visie: Een onmogelijke en waanzinnige opgave. Iedereen die dit sprookjesverhaal klakkeloos en ongenuanceerd overneemt is niet goed wijs!

Het hele "groen" geleuter komt steeds meer mensen zo langzamerhand de strot uit! Je gaat failliet aan het "milieu" en keer op keer blijken de als "groen" verkochte oplossingen helemaal niet groen te zijn.

Enkele voorbeelden:

 • De Prius (bijnaam losercruiser): Gemiddeld verbruik 1 op 12 bij ee rustige rijstijl, 1 op 8 bij opschieten.
 • Elke PHEV: De meeste mensen gebruiken de stekker nooit en bij koud weer zelfs nog minder
  Of, zoals we op een vakantiepark zagen: De auto wordt opgeladen, maar de hele dag moet het raam van het vakantiehuisje open staan en de kachel van het huisje voluit aan...
 • De Tesla en andere "full electrics": 88% van de stroom voor elektrische auto's wordt opgewekt in fossiel gestookte centrales.
  De efficiëntie is dus niet hoger dan een vergelijkbare auto op benzine of diesel.
  Dit gecombineerd met de enorme milieuvervuiling bij het produceren van de accu's, het delven van grondstoffen door kinderarbeid, en de enorme milieurisico's bij schade (nog even afgezien van de enorme schadebedragen zodra een accu beschadigd raakt) EN de enorme risico's dat de hele auto onder stroom komt te staan (er zijn al Teslarijders levend verbrand omdat hulpdiensten de auto niet aan konden raken!!) maken dit één van de walgelijkste misleidingen van de afgelopen jaren
 • De "zure regen" van Ed Nijpels is spontaan verdwenen en NL is groener dan ooit
 • De bouw van een nieuwe auto levert zoveel CO2 uitstoot op, dat je met een oudere auto ongeveer 300.000 km kunt rijden voordat je dat niveau van milieubelasting hebt gehaald. En daar komt dan de uitstoot van de nieuwe auto nog bij, dus je moet met een nieuwe auto ca. 500.000 kilometer rijden voordat je het milieu gaat ontzien...

En ook nu rollen de "experts" over elkaar heen van de ene hype naar de andere en krijgt de burger een peperdure rekening gepresenteerd die gebaseerd is op gebakken lucht. Steeds meer wetenschappers stellen kritische vraagtekens bij de hele klimaathype. Van opwarming blijkt geen sprake meer, dus nu heet het "klimaatverandering". Een totaal nietszeggende, maar peperdure term. Peperduur voor de slachtoffers die diep in de buidel moeten gaan tasten om de afgod "milieu" te offeren, terwijl slimme zakenlieden, en overgesubsidieerde lobbyclubs hun diepe zakken vullen en een nieuwe graaicultuur zijn gestart.

Een totaal nietszeggende term. Het klimaat is begonnen met veranderen toen de aarde ontstond, en zal doorgaan met veranderen tot de aarde ophoudt te bestaan.

Reactie van J.Bethlehem op 2 Januari 2018 op 10.49

Het lijkt wel of we als blinde paarden achter allerlei hypes aanhollen.De kreet is nu "gasvrij" zonder ook maar enigszins naar de consequenties op lange termijn te kijken. Wat betekent bijvoorbeeld stadsverwarming als de producent van de afvalwarmte failliet gaat! Daarbij zei nog opgemerkt dat verwarming van de gebouwde omgeving maar een klein deel is van het hele probleem, wereldwijd staan er nog ca 16000 vliegtuigen in bestelling!.  De back-up van duurzame energie is nog steeds de vieze kolencentrale, die in 2030 of zoveel eerder wordt gesloten. Wat ik mis is een centrale regie rol die realistisch wordt ingevuld zoals destijds bij het uitrollen van aardgas in ons land. Vanuit een allesomvattende visie , zie bijvoorbeeld de studie "Solar power to the people " in Nieuwe Gein, de zaak op de rails zetten. Energie transitie is  geen technologisch probleem, het is een sociologisch / bestuurlijk probleem op wereldschaal. Met de filosoof  Philipp Blom in zijn boek "Wat op het spel staat " blijft de vraag of we dit op tijd gaan redden.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
19 Mrt
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
19 Mrt
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
19 Mrt
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden