Zonnepanelen gekocht vóór 20 juni 2013? Vraag alsnog btw terug

Huiseigenaren die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht, kunnen mogelijk alsnog de btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen.

Aanleiding hiervoor is een arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 december. Vereniging Eigen Huis adviseert mensen met zonnepanelen om vóór 1 januari 2018 alsnog een verzoek tot teruggave bij de Belastingdienst te doen. Voor een gemiddelde installatie gaat het om enkele honderden euro’s.

> Lees het hele nieuwsbericht

Weergaven: 692

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 8 Juni 2018 op 17.07

Laatste update van mij m.b.t. dit onderwerp: alles is rond en afgewikkeld met de belastingdienst incl rente.

Aan een ieder die nog niets heeft vernomen: bel de belastingdienst !

Reactie van Gert-Jan Faber op 9 Mei 2018 op 17.44

Ondertussen ben ik terug gebeld (3x) en de belastingdienst heeft excuus aangeboden. Ons dossier was compleet ontvangen in januari en begin maart reeds goedgekeurd ter afhandeling (= brief sturen en geld overmaken). We zaten ergens "vast" in het proces maar dat is nu "losgetrokken".

Ontvangen reacties:

  • Maandag: even geduld, we zijn er erg druk mee (24000 zonnepaneel dossiers over aanschaf voor 2013)
  • Dinsdag: ik heb uw dossier bekeken en ik snap het ook niet, geëscaleerd naar de inspecteur
  • Woensdag:de inspecteur belde: heeft het dossier het juiste duwtje gegeven, goed dat we gebeld hebben & excuus. Met een beetje geluk alles deze maand in kannen en kruiken.

(mogelijke oorzaak): De inspecteur vertelde dat in de eerste instantie de belastingdienst besloten had al deze dossiers centraal op te pakken... toen het er 24000+ werden is dit weer gedecentraliseerd... in die stap is het mogelijk misgegaan.  Als iemand net als ik ook in januari de door de belastingdienst verkregen formulieren ingevuld en retour gestuurd heeft en nog op antwoord wacht: even bellen met de belastingdienst, kies ondernemer en BTW aangifte (als je overige vragen kiest kom je bij de particulieren terecht).

zonnige groet, GJ

Reactie van Harry Witlox op 5 Mei 2018 op 21.43

Ook hier inmiddels alles netjes geregeld. Na het invullen en opsturen van de papieren voor de jaarwisseling werd het even stil tot begin April: Toen een telefoontje van de belastingdienst of ik de offerte, facturen en betaalbewijslast wilde toezenden. Netjes gedaan; na 3 weken eens gevraagd of het goed was aangekomen en inmiddels de beschikking binnen en een weekje later het geld op de rekening. Prima actie van de belastingdienst!

Reactie van H van Milgen op 5 Mei 2018 op 15.41

Hier is alles netjes afgewikkeld.
De Belastingdienst had mij verzocht om de originele facturen te overleggen. Die had ik echter niet meer, door een computercrash een paar jaar geleden. Om een kopie op te vragen had ook geen zin, Oskomera is immers failliet.
Ik heb toen een brief geschreven naar de Belastingdienst met uitleg en als bijlage de opdrachtbevestiging van koop. Tevens bijgesloten de betalingsbewijzen van de bank. Deze uitleg met bijlagen werd geaccepteerd. Waarna beschikking en uitbetaling van het BTW bedrag volgde.

Ik kan in dezen niet anders zeggen, hulde voor de Belastingdienst!!

Reactie van Gert-Jan Faber op 5 Mei 2018 op 15.24

1 mei voorbij maar niks gehoord van de belastingdienst... donderdag 3 mei even met ze gebeld ... nu wordt ik maandag 7 mei terug gebeld .. even afwachten dus om helder te krijgen waar we op moeten wachten / wat de status is

Reactie van Gert-Jan Faber op 10 April 2018 op 17.01

Even geduld tot 1 mei i.v.m. invoeren nieuwe werkwijze belastingdienst:

Bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bericht...

Als particulier nog geen btw teruggevraagd over zonnepanelen? Dat kan alsnog – makkelijker dan eerst

03-04-2018

Op 15 december 2017 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de teruggaaf van btw op zonnepanelen. De staatssecretaris van Financiën heeft daarop besloten dat de Belastingdienst zijn werkwijze aanpast. Bent u particulier en wilt u btw terugvragen over zonnepanelen? Door de nieuwe werkwijze hoeft u nog maar 1 keer btw-aangifte te doen. Alleen over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht.

Wat het besluit van de staatssecretaris precies voor u betekent, hangt af van uw specifieke situatie. Zoek uw situatie op. En kijk wat u het beste kunt doen. Of wat wij voor u doen.

Wij hebben tijd nodig om de nieuwe werkwijze in te voeren

Maar iedereen die het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' al heeft opgestuurd, krijgt vóór 1 mei 2018 een reactie van ons.  

Reactie van AJS op 9 April 2018 op 21.52

Ik kreeg vandaag een bijzonder verhaal van mijn buurman te horen. Hij was afgelopen vrijdag door een belastinginspecteur bezocht. Deze heeft ter plaatse alle documenten m.b.t. de goedgekeurde btw teruggave gecontroleerd en visueel het aantal panelen gecontroleerd. De inspecteur vertelde dat er veel fraude m.b.t. de btw teruggave wordt gepleegd. Meestal in straten met meerdere zonnepaneel bezitters. Vaak is de fraudeur de middelste van een rijtje huizen. Er wordt gefraudeerd met het aantal panelen en zelfs zonder panelen met een vervalste factuur. Een bizar verhaal.

Reactie van AJS op 3 April 2018 op 18.55

Ook hier van kantoor Heerlen bericht ontvangen van vrijstelling verdere btw aangifte en toegekende terugbetaling btw.

Reactie van Harry Witlox op 31 Maart 2018 op 15.21

Hier dezelfde brief. Maar nog geen uitbetaling....

Reactie van Pjotter hmeer op 31 Maart 2018 op 14.21

Laatste info; vandaag een bevestiging gekregen van de belastingdienst Heerlen, wij geen btw-aangifte meer hoeven te doen betreft de panelen uit 2012.

Wel staat er in de brief als laatste ik citeer:

Verandert er iets in de toekomst?

Moet U in de toekomst wél btw betalen - bijvoorbeeld omdat U meer energie opwekt? Of wilt u btw terugvragen, bijvoorbeeld omdat u nieuwe zonnepanelen koopt? Vraag dan ons schriftelijk om een btw-aangifte.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
19 Mrt
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
19 Mrt
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
19 Mrt
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden