Omdat er hier veel kennis is op het forum, heb ik toch de volgende vraag.

Maken jullie de zonnepanelen schoon, zo ja hoe vaak per jaar?, met wat?

Waarom ik deze vraag stel is omdat meestal wordt gezegd, de weersinvloeden maken de panelen zelf schoon.

Gemiddeld maal ik 10x per jaar de zonnepanelen schoon met een hele zachte borstel, waar dan ook het water heen loopt.

Ook omdat de volgende passage staat in het documentatie pakket:

a. Wij adviseren u uw zonnepaneel 1 tot 2 keer
per jaar te reinigen. Gebruik bij het reinigen
een zachte doek met lauw water zonder
reinigingsmiddelen. Indien hardnekkig vuil op
de panelen zit, kan een stevige spons (geen schuurspons) gebruikt worden.

Ook omdat wij grote bomen (populieren) op 20 meter afstand hebben staan, die veel blaadjes en andere rotzooi geven.ze laten veel bladeren los, ook bladeren die vast blijven zitten op de panelen en daar vlekken op achterlaten die soms niet meer weg gaan. En volgens mij elke vlek zorgt voor een verminderde opbrengst van de het systeem.

Mijn vraag is, hoe doen jullie dat, of laten jullie dat doen, of helemaal niet.

Tips en suggesties zijn altijd welkom.

PS. hoop dat de foto's het nu wel doen.

Weergaven: 598

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Snowmiss op 14 Juni 2015 op 13.34

Hier kom ik wat lastig op het platte dak,  maar toen ik er afgelopen jaar toch was, heb ik ze gelijk even schoongemaakt. Het leek er eigenlijk niet op dat het nodig was terwijl ze er toen toch al 2,5 jr oplagen (hoek van 25 graden).

Reactie van Harry Witlox op 14 Juni 2015 op 8.09

Hallo allemaal; Mijn PV installatie is van de 1e ronde, live op 13-06-2012, en doet het prima.
Het huis is van 05-2009, dus "nieuw". De wonen in het dorp, geen bomen oid in de buurt. De Dakrand start op zo'n 6,5mtr en een echte durfal ben ik niet. Toch maar na het eerste jaar in de dakgoot geklommen met borstel opsteel van 5mtr en tuinslang eraan vast. De dakgoot schoonmaken was klus(je) nr. 1, maar dat betrof alleen maar het verwijderen van bouwsof dan iets anders. Conclusie: die hoef voorlopig niet meer. De panelen zelf zagen er schoon uit. Enkel vlekje maar niks zichtbaars. De onderste en middelste rij kon ik goed bij; de top van de bovenste rij vrijwel niet. Eindconclusie: Ik ga over een jaar of 4 nog eens kijken, maar meer voor de fun en om te aaien dan dat het nu nodig is. Klaarblijkelijk spoelt het regenwater alles prima weg. Aan de opbrengst (hou ik wekelijks bij) is niks raars te zien. Het 3e jaar gaf zelfs het beste resultaat tot nu toe. Het ligt uiteraard aan je omgeving; maar bij mij is het devies (zeker na continue waarschuwingen van vrouw en buren incasserend....): ik laat het er lekker bij zitten!

Reactie van Pascal op 17 Mei 2015 op 11.13

Hoi Frans,

dank je wel, heb inderdaad gezien dat in de wintermaanden, de opbrengst gering is. Daar maak ik me ook minder druk over, maar vanaf het voorjaar spelen de bomen en vele vogels wel een grote rol in de vervuiling van de panelen. De panelen liggen onder ca 33 graden.  En makkelijk er bijkomen is het uiteindelijk ook niet.

Reactie van Frans op 16 Mei 2015 op 14.48

De opbrengst van kristallijne panelen is veel gevoeliger voor schaduw dan die van amorfe/dunne-filmpanelen. Bij afdekken van 1,5 % van één kristallijn paneel in een serie van 10 gaat de opbrengst van het geheel met ca 4% omlaag. Een vlek lijkt daarbij erger dan een diffuse stoflaag. De vlek verandert van een stroombron in een weerstand.

Schoonmaken van panelen die onder ca 45° liggen is nauwelijks nodig, het levert je hooguit een paar % extra opbrengst per jaar op (ofwel max een paar tientjes bij een gangbare installatie). De vraag is of je de investering van een jaarlijkse schoonmaak terugverdient. Ik merk bij mijn installatie nog geen enkele achteruitgang na 3 jaar. Bij panelen die vlakker liggen en dus niet zo makkelijk schoon regenen, is de kans op vervuiling en dus de behoefte aan een schoonmaakbeurt groter (hooguit jaarlijks of tweejaarlijks). Als je er makkelijk bij kan op je platte dak; ga je gang, maar doe verder niet moeilijk.

Iets dergelijks geldt voor sneeuwruimen, of  het verhelpen van schaduw in de wintermaanden; Tussen 1 nov en 1 mrt oogst je met kristallijne panelen maar ca 10% van de jaaropbrengst. Een beetje sneeuw of slagschaduw in die periode maakt dus niet veel uit. Schaduw tussen april en oktober is bij deze panelen een ander verhaal.

Reactie van Pascal op 14 Mei 2015 op 12.15

Hoi Mike,

Dank je wel voor je suggestie, heb het al in het begin (rond de installatie van de pv) gevraagd aan de gemeente, maar helaas. Zij doen er niks aan, dan de puur noodzakelijke snoeiwerkzaamheden.

Het weghalen van de bomen hadden we ook gevraagd,  er stonden eerst dubbele rijen bomen, 7 jaar geleden, toen heeft de gemeente aangegeven dat de bomen te groot zijn, en ze allemaal worden weggehaald, en kleintje voor in de plaats, ze hebben alleen de eerste rij weg gehaald, en nieuwe dubbel herplant en toen was het geld op. Ze vinden het wel best, dus we leven er mee, er is niks zo onbetrouwbaar als de politiek. 

Reactie van Mike op 13 Mei 2015 op 10.04

Even los van de schoonmaakstrategie kun je eventueel de gemeente vragen of zij geen snoeiwerkzaamheden aan de (te hoge) populieren kunnen overwegen.

Je kunt dat omkleden met een serie argumenten over hoeveelheden blad - en dan niet specifiek m.b.t. je panelen, maar bv verkeersveiligheid, of schade aan het gras etc.

Wie weet zetten ze er een zaag in, of halen de bomen weg en plaatsten iets nieuws - en vooral kleiners.

Reactie van Pascal op 12 Mei 2015 op 23.38

Beste Jan en AJS,

Het gene wat ik gebruik om mijn panelen schoon te maken is een zachte borstel met een uitschuifbare steel, zie het plaatje hier onder.

@Jan, je hebt het geluk dat je er makkelijk bij kan, ik hang uit me zolder dakraam om er bij te kunnen, en het is verre weg van ideaal. En omdat mijn panelen op 2 dakzijdes liggen, herhaal ik het ritueel.

@AJS het idee van een steiger heb ik ook gehad, alleen dan weer 2 keer op en afbouwen. pfff maar als het moet.  De steel die ik heb kan ik ook uitschuiven tot 5 mtr, maar het is inderdaad niet meer ideaal dan.

Hoogwerker is vaak niet de prijs, wel de kosten voor het laten bezorgen en ophalen.

En hou me uiteraard ook aanbevolen voor verder tips..

PS, dit is gewoon een foto van internet voor de borstel, dit zijn niet mijn panelen

Reactie van AJS op 12 Mei 2015 op 23.07

Hallo Pascal,

ik heb vorig jaar na 1 jaar gebruik voor het eerst mijn panelen schoongemaakt. 1x per jaar was het advies wat ik het meeste tegenkwam op internet. Mijn panelen worden niet zo vuil als op jouw foto's zichtbaar is, maar na 1 jaar zat er wel een soort vastgekoekte waas van stof/stuifmeel op de panelen die er met een regenbuitje niet afspoelt. Ik heb vorig jaar samen met 2 buren een steiger (gratis) kunnen lenen en met een zachte borstel op een lange steel ( ca. 7 meter) met een tuinslang eraan geknoopt de panelen vanaf de steiger met veel moeite schoon gemaakt. 7 meter steellengte op 6 meter hoogte wordt na verloop van tijd best wel een zware tuinslang. Daarnaast is het opbouwen van een 6 meter hoge steiger ook wel een klus. Al met al was onze conclusie: dat doen we in 2015 met een hoogwerker vanaf de straat over de voortuin heen. Maar dan mag je je portemonnee trekken: de goedkoopste hoogwerker tot nu toe is 100 euro huur voor een halve dag. De speurtocht naar een betaalbare hoogwerker is nog niet afgerond. Ik hou me aanbevolen voor bruikbare tips.

Reactie van Pascal op 12 Mei 2015 op 20.51

Hoi Pjotter,

Dank je wel voor je reactie, en ik ga er net als jouw van uit dat een goede regenbui, de bloesem en stof er vanaf spoelt, dat is het probleem ook niet, bij ons zijn het vooral de bladeren die vast plakken aan de panelen, en dan zoals op de foto zichtbaar is, deze vlekken achter laten na een wasbeurt.

En bij de meeste plekken, kan ik niet bij met een spons, dus die blijven, want de regen krijgt het maar een beetje schoon.  Ben het met je eens, dat een bedrijf langs laten komen, teveel geld kost. En de dakgoot is ook altijd schoon.

Reactie van Pjotter hmeer op 12 Mei 2015 op 18.50
Pascal, elk zonne-systeem op een dak heeft zijn plaats, bij de één makkelijk te onderhouden en zoals bij ons is dit niet zo eenvoudig. Persoonlijk ga ik er van uit dat sneeuw bij het ontdooien het paneel aardig het vuil verwijderd en een goede regenbui het stof van de bloesem in het voorjaar ook wel wegneemt. Wat niet wegneemt dat het schoonmaken een beter resultaat geeft. Wij hebben geen bomen in de buurt die voor blad op de panelen zorgen. De dakgoot is ook altijd schoon. Na 3jr zie ik niet echt een probleem betreft de opbrengsten.
Een bedrijf langs laten komen voor een schoonmaak gaat aardig in de papieren lopen wat ten koste gaat van je rendement en afschrijving.
Als ik de foto's bekijk zie ik wel de noodzaak van schoonmaken. De panelen zijn echt vuil.
Maak eens een foto na een sterke regenbui en vergelijk dan dat maakt de beslissing eenvoudiger.

Recente activiteiten

Robbert Visser is nu lid van Energie Community
4 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-01 / 2019] van Pjotter hmeer
"Bedankt zal opbrengsten overnemen "
4 uur geleden
Vereniging Eigen Huis heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Hallo Pjotter, Nee, de oude topics zullen helaas niet worden gemigreerd naar de nieuwe community. Technisch is het niet mogelijk om de content, incl. persoonlijk account, te koppelen binnen de nieuwe software.Groet,Femke "
gisteren
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
gisteren

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden