Dag lezer,

Wij gaan starten met het opknappen van twee appartementen en staan nu voor de keuze aardgas binnenbrengen en cv installatie etc. aanleggen of radiatoren op electra, mogelijk infrarood warmwater etc. uiteraard ook op stroom.

CV installateur kiest voor gas, elektricien adviseerde electra, zou in verbruik en aanleg net zo duur zijn als gas? Alles wat ik vind hierover op internet is redelijk oude info, en hierin wordt vaak gesteld dat electra voor hetzelfde rendement ca. 2,5 zo duur is als gas. Kan iemand ons helpen aan recente en betrouwbare info hierover? Bij voorbaat dank,

Weergaven: 172

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 8 Maart 2018 op 18.00

Jeetje wat een cijfers John, ik meen dat wij rond de 4500 euro kwijt waren voor 3 boringen elk 50 meter diep inclusief materialen en aansluiten (gesloten bron, geen open bron).

Qua verbruik ben ik het met Paul eens (uit ervaring)

Reactie van Paul op 4 Maart 2018 op 11.28

Zonder meteen een online oorlog te willen ontketenen heb ik wel wat vragen bij die cijfers. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat koken op gas ongeveer 60-70 m3 per jaar kost. Op elektriciteit zal je daar dan ongeveer 600-700 kWh aan kwijt zijn. Dus ik denk dat je een komma hebt verschoven bij de 5500 kWh die je noemt. Of je runt natuurlijk een restaurant :-)

Verder is eea natuurlijk afhankelijk van de grootte van de installatie en de ondergrond maar 30.000 euro voor alleen het slaan van een bron lijkt me een factor 5 overdreven. Voor dat geld heb je de hele installatie inclusief de benodigde LTV verwarming.

Het milieu is geen onbetaalbare hobby aan het worden; door tientallen jaren massief subsidiëren van fossiele brandstof lijken duurzame oplossingen veel duurder dan ze eigenlijk zijn. Deze scheefgroei gaat een keer rechtgetrokken worden en dat gaat even zeer doen.

Reactie van John de Groot op 3 Maart 2018 op 16.00

Elektra is alleen interessant als je meer dan voldoende zonnepanelen kunt plaatsen.

Onze installateur van zonnepanelen rekende keurig voor:

ca. 5500 kWh voor normaal verbruik
ca. 5500 kWh voor koken

Omdat elektrisch verwarmen toen nog helemaal niet interessant was hebben we die berekening maar laten gaan, omdat we met bovenstaande in onze situatie al op 48 zonnepanelen zaten...

Zoals ik elders al schreef: Het milieu is een onbetaalbare hobby aan het worden...

Een van onze zoons heeft een offerte laten maken voor het plaatsen van een verticale warmtepomp, maar was alleen aan grondboringen al bijna € 30.000,= kwijt.

Nu snap ik dat duurbetaalde redacteuren van VEH iets dergelijks lachend betalen, maar voor een gemiddelde kleine zelfstandige zijn dit enorme bedragen!

Reactie van Gert-Jan Faber op 28 Januari 2018 op 7.20

Van welk bouwjaar is het appartement dat je wilt opknappen als er nog gas naar binnen gebracht dient te worden? (gezien de wet voorschrijft dat een gasaansluiting verplicht is (binnenkort was)? en op welke verdieping?

Reden van de eerste vraag is de isolatie, want het begint met het beperken van de warmtevraag.en oudere appartementen hebben veelal geringe isolatie.

De tweede is ivm een grondboring tbv een warmtepomp. Mag dat in de omliggende grond (ben jij eigenaar?) en kan je vanaf daar je appartement bereiken? (leidingwerk grondboring > warmtepomp)

Kan je op je appartement zonnepanelen plaatsen zodat je een gedeelte van je benodigde energie zelf opwekt?

Groot voordeel van een warmtepomp (met grondboring) is dat deze ook in de koeling kan regelen in de zomer! (indien je warmtepomp die functionaliteit heeft). Vloerverwarming is niet overal nodig, je kunt individuele ruimtes ook voorzien van een ventilo-convector.

ter indicatie: Wij hebben in 2006 ongeveer 4500 euro betaald voor 3 grondboringen, ieder 50 meter diep incl leidingwerk, vulling met glycol mengsel en aansluiting, een zogenaamde gesloten bron.

Een open bron wordt veelal niet gebruikt voor woningen, maar voor bedrijfspanden (en is niet overal toegestaan, zeker niet in of nabij een waterwinning gebied).

Reactie van Paul op 23 Januari 2018 op 12.16

Je kunt het zelf redelijk beredeneren. Heel kort door de bocht en op de achterkant van een bierviltje:

Een kuub gas bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als 10 kWh stroom, namelijk 36 MJ. Als je die stroom omzet in warmte door een weerstand (gloeidraden in een boiler, radiatoren op elektra, whatever) is het rendement 100%. Tenzij door toveren zijn er geen manieren om uit een kWh 'meer' energie te halen dan 3,6 MJ.

Een m3 gas kost 60 cent, 1 kWh kost 20 cent.

Stel dat je op jaarbasis 1500 m3 gas verbruikt om je appartement te verwarmen, of, met andere woorden, je appartement heeft per jaar 54 GJ energie nodig om warm te blijven. Dat kost aan gas dan 1500 * 0,6 = 900 euro per jaar. Wil je dezelfde hoeveelheid energie maken met elektrische radiatoren, boilers en IR panelen dan kost dat 1500 * 10 * 0,2 = 3000 euro per jaar. Een huis elektrisch verwarmen is dus peperduur. Die factor 2.5 is aan de lage kant.

Enter de warmtepomp. Een goede warmtepomp heeft een COP van 5. Dat betekent dat voor elke kWh aan elektriciteit die je er in stopt er 5 kWh aan warmte uit komt. Als je met die warmte datzelfde appartement verwarmt dan kost dat 1500 * 10 / 5 * 0,2 = 600 euro per jaar. En dat is nu al goedkoper dan gas.

Addertjes:

- Warmtepompen halen alleen behoorlijke rendementen bij LTV. Dus vloer- of wandverwarming.

- Warmtepompen toveren geen warmte maar die halen die uit een medium met een lagere temperatuur. Alleen mag de temperatuur van dat medium niet te laag zijn, anders stort het rendement in. Daarom is een luchtwarmtepomp (die zijn warmte uit de buitenlucht haalt) bruikbaar tot een buitentemperatuur van zo'n 7 graden Celsius. Als je voor een compleet gasloze oplossing gaat en je wil een goed rendement houden dan ontkom je niet aan een warmtepomp met een bron. Die bron is een diepe put (denk 100 meter) waardoor de leiding met koelmiddel wordt geleid. Op deze diepte is het altijd zo'n 12 graden Celsius waardoor de warmtepomp zijn hoge rendement behoudt. Grootste nadeel is dat het slaan van een bron een relatief dure grap is.

Reactie van Jan Workum op 21 Januari 2018 op 0.42

Om een goed antwoord te kunnen geven zijn meer gegevens nodig, het lijkt mij dat een of meerdere (lokale) installateur(s) u daarin toch het beste kan/kunnen adviseren. Vragen die op afstand zo in mij opkomen: Is er een mogelijkheid voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming/lage temperatuurverwarming? Als er een elektrische voorziening is voor warm tapwater dan zou een gasaansluiting kunnen vervallen wat weer scheelt in het vastrecht tarief. Wat is het budget? Is de woning goed geïsoleerd? Wat gaan de tarieven (belasting en vastrecht) van gas en elektra doen in de komende jaren? Misschien toch eerst gas/cv ketel aanleggen maar rekening houdend met overstap naar een warmtepomp? Etc, etc... Kortom, alle randvoorwaarden moeten worden meegenomen in de beslissing. Een pasklaar antwoord is hier dus niet zomaar te geven.

Recente activiteiten

Mike Janssen is nu lid van Energie Community
2 uur geleden
Matthijs heeft gereageerd op blogbijdrage Status voortgang n.a.v. faillisement Oskomera? van RobV
"Zojuist contact gehad met de VEH omdat de omvormer van mijn installatie het heeft begeven. VEH heeft inderdaad de garantieverplichtingen van Oskomera overgenomen, daarvoor hebben ze een bankgarantie gekregen. Ik heb het garantieverzoek via het…"
5 uur geleden
André heeft gereageerd op blogbijdrage Eigen Huis komt niet op voor leden van Jan
"Jan, ik ben het volledig met je eens. Vage beloftes en we zullen het zien in de toekomst. Ik ben bang, dat we weer het kind van de rekening worden. Waarom Paul op deze manier reageert is mij niet helemaal duidelijk, de feiten spreken toch voor zich?…"
gisteren
André is nu lid van Energie Community
gisteren

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden