Ik heb destijds mijn energieleverancier toestemming gegeven om eens per twee maanden mijn meterstanden uit te lezen. Ik kreeg dan een tweemaandelijks overzicht.

Nu krijg ik ineens een overzicht per maand, waarbij gewoon wordt vermeld: "Om een maandelijks overzicht te kunnen sturen, lezen we vanaf augustus elke maand uw meterstanden uit."

Ik vraag me af: mogen ze dat zomaar zonder mijn toestemming?

Weergaven: 102

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Johan Vromans op 11 September 2018 op 19.31

Het wordt nog leuker... Desgevraagd werd mij verteld dat de reden dat er is gekozen om het aantal uitleesmomenten te verhogen (naar 1x in de maand) ligt in het aangenomen Energieakkoord [...] Hierin zijn landelijk een aantal afspraken vastgelegd en één daarvan is dat de energieleveranciers huishoudens meer inzicht gaan bieden.

Als ik dit correct interpreteer zouden dus alle energieleveranciers nu alle gemaakte afspraken (wel/niet uitlezen, hoe vaak) in één klap van tafel vegen en (zonder overleg?) 1x per maand gaan uitlezen. Dat zal toch wel een rel gaan geven, denk ik zo.

In elk geval aan ieder het advies om eens goed te checken hoe vaak de meter wordt uitgelezen en of dit overeenkomt met de gemaakte afspraken.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 September 2018 op 19.24

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/slimme-meter/vraag-en-antw...

Hoe zit het bij de slimme meter met mijn privacy?

Uw netbeheerder en energieleverancier moeten zich aan regels houden bij het gebruik van uw gegevens. Daarom mogen zij uw meetgegevens alleen op bepaalde momenten uitlezen en gebruiken. Ook zijn zij verplicht om uw gegevens goed te beveiligen.

Welke gegevens ziet een netbeheerder?
De slimme meter meet alleen hoeveel energie u verbruikt tijdens een bepaalde periode. Uw netbeheerder en energieleverancier zien niet wat uw verbruik per apparaat is. Ook kunnen zij niet zien wat uw leefpatroon is. Bijvoorbeeld of u televisie kijkt of onder de douche staat.

Wanneer meterstanden uitlezen
Uw netbeheerder en energieleverancier mogen alleen op de volgende momenten uw meterstanden uitlezen:

1 keer per jaar voor uw jaarlijkse energierekening;
12 keer per jaar voor uw maandelijkse overzichten;
wanneer u overstapt naar een andere leverancier of als u verhuist;
wanneer dat nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.
Bescherming gegevens
De meterstanden mogen alleen gebruikt worden voor de wettelijke taken van de netbeheerder en energieleverancier. Bijvoorbeeld voor het toesturen van de maandelijkse verbruiksoverzichten en kostenoverzichten. De netbeheerder en leverancier mogen uw meetgegevens niet aan anderen doorgeven. Het doorgeven van uw gegevens mag alleen als u daar zelf nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Netbeheerders moeten zich aan een gedragscode houden bij verwerking van persoonsgegevens. De Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens houden hier toezicht op.

Reactie van Pjotter hmeer op 11 September 2018 op 19.18

Johan:-/ "conflictbenadering" is een mooi woord die ga ik onthouden. Je hebt in zover gelijk, ik heb het niet zo met de slimme meter. Dus ook niet met het uitlezen ervan. Dat deze leverancier het heeft teruggezet op je eigen verzoek is oke. Men kan zich ook afvragen hoeveel consumenten gaan informeren mbt het uitlezen van de SMeter. Dat de klantenservice deze schakelaar zomaar aan en uit kan zetten is ook al een vraag of dit zomaar mag/kan. Als iemand anders hier nog uitsluitsel over kan geven graag. Ik zal eens zoeken of er privacy wetgeving over is geschreven.

Reactie van Johan Vromans op 11 September 2018 op 10.02

Hoi Pjotter, Je bent nog steeds de man van de conflictbenadering...

Ik heb allereerst even gebeld en tekst en uitleg gevraagd en duidelijk aangegeven dat ik maar toestemming heb gegeven voor eens per twee maanden. De uitlezing is per direct weer teruggezet. Die tekst en uitleg reaktie wacht ik nu af.

Reactie van Pjotter hmeer op 10 September 2018 op 23.55

Johan, antwoord is eenvoudig als je op papier een overeenkomst hebt en daar staat 2 maanden dan zal de leverancier zich hier aan moeten houden. Deze leverancier zal wel denken de  consument heeft geen rechten dus we doen wat we zelf het beste vinden. Staat het op papier echt iets voor de juridische afdeling van VEH lijkt mij.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
19 Mrt
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
19 Mrt
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
19 Mrt
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden