Ik heb zojuist de site van de belastingdienst bekeken en kom daar tegen :

Als u als particulier met zonnepanelen energie levert aan uw energieleverancier, kunt u door een uitspraak van het Europese Hof worden aangemerkt als ondernemer voor de btw.

De staatssecretaris had dit al bevestigd. Hij geeft nu antwoorden op kamervragen die voor u van belang zijn als u hiermee geconfronteerd wordt.

Verder is er een document te downloaden waarop vragen en antwoorden staan betreffende de zonnepanelen. De vragen zijn heel duidelijk evenals de antwoorden. Wat hiervan toepasbaar is op uw situatie mag u zelf uitmaken. De belastingdienst geeft aan hoe zij handelt.

Het zou de VEH sieren hierin een goed advies aan haar leden te gaan geven, desnoods via een belastingadviseur. M.i. gaat het hier om een "economische dienst" met gevolgen voor de schatkist. Veel leden hebben PV's of zitten er over na te denken.

Weergaven: 1648

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Ad Bulten op 28 Mei 2014 op 15.25

In eerdere berichten over BTW en Zonnepanelen heb ik jullie vermeld over de mogelijkheden met de Belastingdienst. Ik heb een aanvraag ingediend voor een vrijwaring van administratieplicht als ondernemer met zonnepanelen, de KOR-regeling biedt mij daar toe de gelegenheid. Ik heb een positieve brief ontvangen van de inspecteur der belastingen. Ik ben vrijgesteld hiervoor en bij een gelijkblijvende situatie voor onbepaalde tijd ook vrijgesteld voor de BTW-aangifte conform de KOR-norm. Dit alles met ingang vanaf het 2e kwartaal 2014.

Reactie van Ad Bulten op 13 Maart 2014 op 21.30

Indien dat zo is is het onrechtmatig. Eerst melden dat je je moet aanmelden als stroomproducent en daardoor BTW verplichtingen hebt. Zie arrest Europees Hof van Justitie. Jouw melding zou dan ook op de site van de belastingdienst vermeld moeten staan. Ik kan hierover niets vinden. Normaal loopt de BTW per kwartaal. Op 31 maart loopt het 1e kwartaal van 2014 ten einde. Aangifte doen voor 30 April, indien er betaalt moet worden dat dan ook voor 30 april doen anders volgt er een boete.

Reactie van dino286 op 12 Maart 2014 op 12.44

Vandaag, 13 maart 2014.

Telefonisch contact gehad met de belastingdienst in Maastricht. Ik wilde zeker zijn dat zij mijn specificatie van de aanschaf van zonnepanelen hadden ontvangen.

Het terugbetalen van de BTW op aanschaf van zonnepanelen wordt (landelijk) aangehouden door de belastingdienst.

Vraag me af of dat juist en rechtmatig is.

Reactie van Ad Bulten op 3 Februari 2014 op 11.07

Op vrijdag 31 januari de bevestiging ontvangen van de belastingdienst dat mijn groene stroom onderneming met zonnepanelen haar BTW op installatienota terug ontvangt. In de berekening heb ik meegenomen de BTW op de verkoopwaarde van de geproduceerde stroom. Netto € 582,= terug van mijn 9 zonnepanelen, samen met de ontvangen subsidie zijn mijn zonnepanelen in de aanschaf 25% goedkoper geworden.

Voor 2014 wil ik een aanvraag indienen voor de KOR, klein ondernemers regeling. Hierdoor zou ik ontheffing kunnen verkrijgen voor administratieve verplichtingen en aangiften. Ik blijf wel ondernemer, de belastingdienst heeft het recht, bij wijziging, de ontheffing in te trekken.

Reactie van Hans op 1 December 2013 op 20.07
Dan ben ik benieuwd waarom Tom Heitbrink € 800 gehad heeft? In die veelgestelde vragen staat dat je bij facturatie voor april 2013 geen recht op teruggave hebt.
Reactie van Ad Bulten op 26 November 2013 op 1.14

Ik wil nog wel een keer reageren.

Een ondernemer moet aan boekhouden doen, hij/zij moet zorgen dat de boel in balans is en blijft. Niet meer uitgeven dan dat er binnen komt. Er zijn regels in de boekhouding en die pas je toe.

Nu het a.s. probleem bij te veel zonnepanelen. De energieproducenten hebben geen zicht op de zonnepaneelproductie en klagen bij minister. Die zonnepaneel bezitters produceren stroom welke wij moeten accepteren op ons stroomnet. Onze planning raakt er van in de war. De stroomleverancier koopt stroom in bij een producent en verkoopt deze aan een consument. Inkoop berekent naar een historisch verbruik. En nu heb ik en u zonnepanelen en kopen meer dan de helft minder dan vorig jaar en het jaar daarvoor. Dat wordt mooi lastig voor de leverancier en hij moet ook nog eens het door ons geproduceerde stroom accepteren tegen zijn verkoopprijs. Hij verdient er niets op. En nu gaat hij weer klagen bij de minister : die burgers zijn toch stroommakers met een heleboel rechten en geen plichten ! Je hebt kans dat die minister zegt : ja je hebt gelijk man. Dat zijn ook ondernemers. Samen produceren zij wel heel veel stroom en dat wordt niet minder eerder meer. Ik zie een voorbeeld in Duitsland.

Ziet u de bui al hangen ? Ik wel. Indien zij, met de wet onder de arm, wat kunnen halen gebeurt het ook. Wij, zonnepaneelbezitters, zijn stroommakers. Heel simpel. Net als die mensen van de energiecentrales in Borsele, Nijmegen, Zwolle etc. Die doen ook aan boekhouden en wij dadelijk ook. Onder druk van die stroommakers. En krijgen wij dadelijk ook nog te maken met een productschap (d.i. een bedenkclub van regels) voor zonnepaneelhouders, de zgn particuliere ondernemers : verplichte registratie, verplichte opgave KwH aanmaak en, zeer belangrijk, verplicht lidmaatschap betalen !

Mensen ik zo maar wat te bedenken maar door het arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft elke minister de mogelijkheid om bovenstaand te doen : ons te zien als ondernemer. Of hij het doet is een vraag, maar het kan en mag wel. Dit jaar ondernemer voor de BTW teruggave en volgend jaar, een nieuw boekhoudkundig jaar, vrijstelling aanvragen voor administratie vanwege een aantoonbaar super klein bedrijfje van xx m2 zonder debiteuren, zonder crediteuren, zonder voorraad en zonder personeel, zonder zakelijke bankrekening, zonder een bedrijfslening en met maar 1 aandeelhouder met een uitkering, ikzelf. Doen, dan ben je de minister een stap voor. Aanvragen is gratis.

Reactie van Marian op 25 November 2013 op 19.42

Wat te doen als je kleine ondernemer bent (zzp'er bijvoorbeeld) en privé zonnepanelen voor je woning aanschaft?
Je zult, als je een enigszins redelijk bedrijfsresultaat hebt, niet in aanmerking komen voor de KOR. Je kunt wel twee ondernemingen hebben waarvan 1 de 'zonne-onderneming', maar voor de KOR moet je de btw van beide ondernemingen optellen, want er is maar 1 ondernemer. Je kunt dus ook geen ontheffing krijgen, en je behoort ook niet tot de 'makkelijke' groep die door de BD geacht wordt stilzwijgend een beroep te doen op KOR en ontheffing.

In dit geval lijkt het sowieso niet slim om de btw van de aanschaf terug te vragen. Want je zult tot in lengte van dagen btw moeten administreren, factureren en afdragen. Scheelt mij dus 800 euro btw op de aanschaf omdat ik zelfstandige ben. Zakelijk aanschaffen kan ook niet, het gaat immers om privégebruik.

Afdragen van btw kan ook met een forfaitair bedrag, dan hoef je niets te administreren en te factureren, maar draag je wél jaarlijks dat (fictieve) bedrag af! In mijn geval is dat 80 euro, dus in 10 jaar is het voordeel van btw-teruggave van de aanschaf weggesmolten.

Heb je een partner of volwassen inwonend kind (niet-ondernemer), dan kan die de 'zonne-onderneming' starten en dan kan het dus wel, met KOR, ontheffing van administratieve verplichting en al.

Freek, de 'bedrijfswinst' is inkomen. Het zou zomaar kunnen dat je ook nog een jaarrekening moet (laten?) maken en aangifte moet doen als ondernemer, niet meer als particulier. Stuk lastiger dus. Ook de btw die je volgens de KOR niet hoeft af te dragen valt onder je inkomen en is dus belast, iig als je een btw-administratie voert.

Zomaar wat hardop denken van een gewone consument die toevallig ook ondernemer is. Zlfs mijn accountant tast in het duister. Wie het nog kan volgen mag het mij uitleggen. 

Reactie van Freek de Kruijf op 8 November 2013 op 23.14

Waar ik niemand tot nu toe over heb gehoord is wat je met de inkomsten van je onderneming moet doen. Ik neem aan dat je de winst = wat je ontvangt voor geleverde stroom, als inkomen moet opgeven, waar dan afschrijving op je installatie van kan worden afgetrokken. Over hoeveel jaar moet je die afschrijven? Maar over de rest zul je dan toch een toppercentage aan belasting moeten betalen. Ook die terugontvangen BTW of niet betaalde BTW is winst. Of zit ik hier helemaal mis?

Reactie van Ad Bulten op 8 November 2013 op 16.52

Mike, Sander en anderen.

We gaan naar de bekende pagina Zakelijk van de belastingdienst :

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastin...

Links staat een kolom over BTW en daarin staat : kleineondernemingsregeling, een document over de KOR.

Downloaden en lezen. Via deze regeling kun je in aanmerking komen voor bepaalde vrijwaringen. Hoe men daar mee omgaat weet ik niet, wel zie ik vaak woord "kan men en kun je". Op de site staat ook "de belastingdienst kan" het hoeft dus niet werkelijkheid zo zijn. Men zal waarschijnlijk afwegingen maken in het voordeel van hun. BTW op de investering tegenover de BTW op de stroomproductie. Rekening houdende dat in de meeste gevallen minder produceert dan de werkelijke stroombehoefte is het besluit van de belastingdienst snel gemaakt.
 Je hoeft met het besluit van de inspecteur niet eens te zijn. Ik heb al eens eerder opgemerkt, een simpel advies van een belastingadviseur kan verhelderend werken.

Ik wacht nog steeds op een besluit van een belasting-inspecteur, BTW-nummer op 26 oktober aangevraagd. Voor 2013 de BTW op de investering ( uitspraak het Hof te Luxemburg), voor 2014 gebruik gaan maken van de KOR.

Reactie van Pjotter hmeer op 8 November 2013 op 16.50
Klein rekensommetje geldt alleen bij 100% dekking zonnepanelen in mijn geval 3500kw.
Normaal betaal je voor deze energie rond de 700 euro 0,21 cent KWH. 21% btw is dan rond de 135 euro. In 10jr zit je al op het bedrag wat eventueel is terug te vorderen daarna nog 20jr aan de fiscus afdragen.
Nee dat lijkt inderdaad een slecht idee om je nu aan te melden voor terugvordering.

Vraag aan VEH, kunnen jullie binnenkort een artikel plaatsen in jullie magazine?
Lijkt ons de juiste mannier om iedereen hierover juist te informeren.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
Dinsdag
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Dinsdag
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden