Eindafrekening energie, klopt niet ondanks slimme meter

@VEH wanneer wordt er afgerekend conform werkelijkheid (met name gebruikers met een slimme meter) in plaats van inschattingen en gemiddelden die door de leveranciers gebruikt worden. Dit heeft vooral betrekking op de Energie belasting en de ODE.

Voor de afrekening van dit jaar zijn wij ruim 13% meer kwijt m.b.t. ODE en belastingen, dan dat ik dat zelf bereken op basis van tarieven en meterstanden die zij ook hebben dankzij de slimme meter.

Ik heb gebeld met mijn leverancier (Greenchoice, ene Gijs) en hij wilde met mij niet die discussie aan omdat het algemeen geaccepteerd is dat het tarief gemiddeld wordt (maar waarom dan de slimme meter??... geen antwoord)

PS: dit gaat om "slechts" 1400 kWh verbruik... 3,18 euro extra (teveel) ... kan je nagaan als je meer verbruikt en rekenen dit eens uit tegen alle verbruikers.

Kortom @VEH: Wanneer wordt er conform de uitgelezen standen afgerekend?? Waarom hebben de leveranciers deze optie niet voor klanten met een slimme meter?

Alvast dank voor jullie terugkoppeling !

Weergaven: 86

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 18 Juli 2018 op 17.19

Beste Femke,

Dank voor je antwoord en toelichting, heb de wet gelezen en daar voldoen ze aan. Er staat namelijk dat er afgerekend wordt "de verbruiksafhankelijke kosten voor de afgenomen energie in de betreffende periode" en dat hebben zij gedaan... al is het een gemiddelde kostenpost. Men heeft gerekend met (EB2016 + EB2017)/2 en dat klopt want ik heb een afrekening over 6 maanden 2016 en 6 maanden 2017. Feit is echter dat mijn verbruik voor 66% in 2016 was en 33% in 2017, en dat veroorzaakt in ons geval de 13% teveel aan belasting. (wel logisch dat je in de eerste helft minder verbruikt als je zonne panelen hebt dan in de tweede helft van een jaar).

Oplossing: tussentijds afrekenen per 1-1-2019. Hierna wordt er per volledig kalenderjaar afgerekend en zou er niet meer met gemiddelden gewerkt mogen worden.

Reactie van Femke - Community Manager op 18 Juli 2018 op 13.53

Beste Gert-Jan,

Bedankt voor je input. Wij doen regelmatig onderzoek naar de energienota’s en delen de bevindingen met ACM (autoriteit consument en markt). Veel onderwerpen worden opgepakt door ACM om de energienota weer te verbeteren.

Energieleveranciers moeten zich houden aan de volgende wet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0036646/2015-07-01/0/ , hierin staat ook beschreven waar de energienota concreet aan moet voldoen.

Energierekeningen moeten foutloos en begrijpelijk zijn. Vooral nu steeds meer huishoudens energie opwekken of hun energieverbruik per uur gaan afrekenen, moeten rekeningen te controleren zijn. De vereniging houdt in de gaten of dit het geval is en blijft daartoe steekproeven doen.

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juli 2018 op 21.59

@VEH, Ook ik heb vraagtekens bij de jaarrekening, de energieleverancier geeft ons een jaarrekening die twee maanden na de contractvervaldatum ligt. Ook hier vraag ik om de rede omdat na een 1 jarig contract andere prijsafspraken gemaakt zijn. Energiedirect geeft aan dat zij altijd een andere maand gebruiken namelijk juni. Hierdoor wordt de jaarrekening niet overzichtelijker maar moeilijker om deze te controleren. Ik heb gelukkig nog een ferrarismeter maar mochten wij een slimmemeter hebben verwachten wij een overzicht die nog moeilijker te controleren valt. Terwijl er toch een afspraak lag dat jaarrekeningen transparanter zouden worden. Na 2020 verwacht ik bij nieuwe wet en regelgeving een soort belastingaangifte voor mijn jaarrekening. Ik hoop dat jullie dit meenemen in het nieuwe energieakkoord. 

Recente activiteiten

Willem posted a blog post

Ervaring met infrarood panelen in de badkamer?

Besten,Heeft iemand ervaring met infrarood panelen in de badkamer?Omdat onze badkamer centraal in het huis ligt staat de centrale verwarming daar in de winter minimaal aan.Mijn idee is om de radiator bij de komende verbouwing weg te halen en te vervangen door een infrarood paneel aan de muur of het plafond. Het paneel hoeft alleen aan als je gebruikt maakt van douche of bad. Misschien is het nodig om het paneel iets eerder aan te zetten.De badkamer is ongeveer 6m2 dus volgens mij is 200~300…See More
Zondag
Willem is nu lid van Energie Community
Zondag
bosco1971 posted a blog post

Kwaliteit Martervolt Sunmaster omvormer

Nadat bij mij in dec 2012 zonnepanelen zijn geplaatst met een ES3.6TL sunmaster omvormer, is deze na 2,5 jaar dienst door mastervolt onder garantie vervangen door een ES4.6TL omvormer.Het probleem "relay fail" zou volgens hun veroorzaakt kunnen zijn omdat de omvormer net te klein was voor de 16 panelen.Wat schets mijn verbazing:Nu na weer 2,5 jaar hetzelfde probleem??Moet nu weer mastervolt aan gaan schrijven, maar ben benieuwd of er nog meer leden zijn die kwaliteit problemen ondervinden bij…See More
Zaterdag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Wijziging uitlezen smartmeter van Johan Vromans
"Het wordt nog leuker... Desgevraagd werd mij verteld dat de reden dat er is gekozen om het aantal uitleesmomenten te verhogen (naar 1x in de maand) ligt in het aangenomen Energieakkoord [...] Hierin zijn landelijk een aantal afspraken…"
11 Sept

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden