Eindafrekening energie, klopt niet ondanks slimme meter

@VEH wanneer wordt er afgerekend conform werkelijkheid (met name gebruikers met een slimme meter) in plaats van inschattingen en gemiddelden die door de leveranciers gebruikt worden. Dit heeft vooral betrekking op de Energie belasting en de ODE.

Voor de afrekening van dit jaar zijn wij ruim 13% meer kwijt m.b.t. ODE en belastingen, dan dat ik dat zelf bereken op basis van tarieven en meterstanden die zij ook hebben dankzij de slimme meter.

Ik heb gebeld met mijn leverancier (Greenchoice, ene Gijs) en hij wilde met mij niet die discussie aan omdat het algemeen geaccepteerd is dat het tarief gemiddeld wordt (maar waarom dan de slimme meter??... geen antwoord)

PS: dit gaat om "slechts" 1400 kWh verbruik... 3,18 euro extra (teveel) ... kan je nagaan als je meer verbruikt en rekenen dit eens uit tegen alle verbruikers.

Kortom @VEH: Wanneer wordt er conform de uitgelezen standen afgerekend?? Waarom hebben de leveranciers deze optie niet voor klanten met een slimme meter?

Alvast dank voor jullie terugkoppeling !

Weergaven: 117

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 18 Juli 2018 op 17.19

Beste Femke,

Dank voor je antwoord en toelichting, heb de wet gelezen en daar voldoen ze aan. Er staat namelijk dat er afgerekend wordt "de verbruiksafhankelijke kosten voor de afgenomen energie in de betreffende periode" en dat hebben zij gedaan... al is het een gemiddelde kostenpost. Men heeft gerekend met (EB2016 + EB2017)/2 en dat klopt want ik heb een afrekening over 6 maanden 2016 en 6 maanden 2017. Feit is echter dat mijn verbruik voor 66% in 2016 was en 33% in 2017, en dat veroorzaakt in ons geval de 13% teveel aan belasting. (wel logisch dat je in de eerste helft minder verbruikt als je zonne panelen hebt dan in de tweede helft van een jaar).

Oplossing: tussentijds afrekenen per 1-1-2019. Hierna wordt er per volledig kalenderjaar afgerekend en zou er niet meer met gemiddelden gewerkt mogen worden.

Reactie van Femke - Community Manager op 18 Juli 2018 op 13.53

Beste Gert-Jan,

Bedankt voor je input. Wij doen regelmatig onderzoek naar de energienota’s en delen de bevindingen met ACM (autoriteit consument en markt). Veel onderwerpen worden opgepakt door ACM om de energienota weer te verbeteren.

Energieleveranciers moeten zich houden aan de volgende wet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0036646/2015-07-01/0/ , hierin staat ook beschreven waar de energienota concreet aan moet voldoen.

Energierekeningen moeten foutloos en begrijpelijk zijn. Vooral nu steeds meer huishoudens energie opwekken of hun energieverbruik per uur gaan afrekenen, moeten rekeningen te controleren zijn. De vereniging houdt in de gaten of dit het geval is en blijft daartoe steekproeven doen.

Reactie van Pjotter hmeer op 13 Juli 2018 op 21.59

@VEH, Ook ik heb vraagtekens bij de jaarrekening, de energieleverancier geeft ons een jaarrekening die twee maanden na de contractvervaldatum ligt. Ook hier vraag ik om de rede omdat na een 1 jarig contract andere prijsafspraken gemaakt zijn. Energiedirect geeft aan dat zij altijd een andere maand gebruiken namelijk juni. Hierdoor wordt de jaarrekening niet overzichtelijker maar moeilijker om deze te controleren. Ik heb gelukkig nog een ferrarismeter maar mochten wij een slimmemeter hebben verwachten wij een overzicht die nog moeilijker te controleren valt. Terwijl er toch een afspraak lag dat jaarrekeningen transparanter zouden worden. Na 2020 verwacht ik bij nieuwe wet en regelgeving een soort belastingaangifte voor mijn jaarrekening. Ik hoop dat jullie dit meenemen in het nieuwe energieakkoord. 

Recente activiteiten

Ella is nu lid van Energie Community
15 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage 2018 wordt een schitterend panelenjaar van Pjotter hmeer
"Vandaag 100% efficientie bereikt met nog 1,5 maand te gaan. Wie o Wie heeft al eerder deze mijlpaal bereikt we praten over periode kalenderjaar 2018."
23 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-36 / 2018] van Pjotter hmeer
"Harro bedankt gaan we toevoegen. Btw vandaag de. Opbrengst efficientie 100% berijkt dus dit jaar wordt hetbeste kalenderjaar sinds 2012. groet"
23 uur geleden
H van Milgen heeft gereageerd op blogbijdrage Opgave van je "JAAR" opbrengsten - [week-36 / 2018] van Pjotter hmeer
"Goedemorgen Pjotter, Hier zit productiejaar 6 er ook weer op.Het beste jaar ooit, met een opbrengst van 5167 kWh. Succes met het verwerken en bedankt voor de mooie overzichten! Vriendelijke groet, Harro (Zonnig160)"
Vrijdag

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden