Energiemaatschapijen rekenen verschillende en vaak hoge vastrecht kosten.....

Het onderwerp besparen op "Vastrecht voor stroom" dit punt nogmaals onder iedereen z'n aandacht brengen. Voor diegene die nu zijn panelen op het dak hebben liggen en nu een groot deel zelf aan electriciteit opwekken is het misschien interessant om eens naar zijn jaarrekening te kijken. Verschillende leveranciers vragen voor vastrecht veel te hoge kosten hier een paar voorbeelden:

Ned. Energie Maatsch. maakt het heel erg bont en vraagt  85.29 euro voor zowel gas als electra totaal 170,58 euro.

EnergieDirect  brengt voor zowel gas als electra 53,87 euro in rekening. totaal 107,74 euro.

EON  brengt voor zowel gas als electra 48.72 euro in rekening. totaal 97,44 euro.

Nuon  brengt voor gas 33,60 euro en electra 27,48 euro in rekening. totaal  61.08 euro.

Eneco komt zeer goed uit de bus brengt voor zowel gas als electra 27.72 euro in rekening. totaal 55.44 euro.

En zo zijn er nog vele verschillen te vinden.

Deze verschillen worden vaak gecompenseerd doordat de leveranciers met hoge vastrechtkosten de prijzen van stroom en gas lager ziijn. Bij normale afname zullen de verschillen niet zo groot zijn, maar wanneer (zoals in mijn geval) door de zonnepanelen bijna 100% jaarstroom wordt gegenereerd kan het verstandig zijn om hier eens goed naar te kijken en te veranderen naar een leverancier met een laag vastrecht voor electricitet. In sommige gevallen een besparing van 60 euro zo in de tas. Andere vaste kosten zoals energiebelastingen en netwerkkosten liggen vast en zijn niet variabel. De heffingskorting is ook voor iedereen hetzelfde en is voor 2012 -385,53 euro.  Wanneer iemand een energieleverancier heeft met zeer lage vastrecht laat dit dan even weten op deze blog.

 

 

 

 

Weergaven: 6037

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Gert-Jan Faber op 16 Mei 2013 op 15.37

@Jeroen,

terugverdientijd van de meerprijs (t.o.v. gasverwarming) hebben we berekend op 7 jaar voor het gehele systeem (warmtepomp en toebehoren). Als ik gas zou hebben dan heb ik enkel gas voor het koken en koken gebruikt niet zoveel gas per jaar... maar je hebt wel de netwerkkosten & vastrecht... zo worden het hele dure m3 gas voor allen koken.

Voordat we de beslissing hebben genomen zijn er uitgebreide berekening gemaakt waaronder een warmteverliesberekening van de woning & koellast berekening. Deze energie vraag is omgezet in m3 gas en kWh op jaar basis (warmtepomp vergeleken met best verkrijgbare HR).  De warmtepomp geeft bijna gratis koeling in de zomer (2 pompjes van 90 Watt) t.o.v. een splitunit airco van 10kW

Woon hier nu 7 jaar en zat op een jaarverbruik van ruim 10.000 kWh en heb dat nu teruggebracht met PV panelen (per 11-8-2012) en hoop daarmee onder de 5.000 kWh per jaar te komen (lig op schema om dat ruimschoots te halen). Let wel: dat is voor mijn totale energie (verwarming, water, koken, koeling etc). Ik zou dit terug kunnen brengen naar 2.500 kWh per jaar als ik m'n vijver eruit gooi maar ja, ieder zijn hobby he ...

Reactie van Gert-Jan Faber op 16 Mei 2013 op 14.01

@Pjotter,

Ik heb een warmtepomp voor verwarming, warm water en koeling. Toen wij dit huis ging bouwen was dus mijn eerste besparing: geen gasaansluiting (besparing ruim 1200,- in 2006). Gas voor alleen koken is een te dure optie dus idd, wij koken op inductie. (het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dat voor elkaar te krijgen, lijkt zo makkelijk "alleen stroom" en ben blij dat ik alles dubbel heb bevestigd want op de dag van installatie stonden ze gewoon op de stoep met elektra en gasmeter !)

ook leuk: het gezicht van de meteropnemer die nog steeds langskomt en vraagt: waar hangt uw gasmeter ?

Reactie van Pjotter hmeer op 16 Mei 2013 op 10.26

TIP richting Eigen Huis kijk bij collectieve stroominkoop dus ook duidelijk naar vastrechtkosten want deze worden voor ons steeds belangrijker daar we geen of weinig stroom afnemen. Het mooiste zou zijn dat er wettelijk een maximum op vastrecht komt voor zogenaamde administratieve kosten. Dit is een goed begin van tranparantie. Hopelijk kunnen en doen jullie er iets mee bij de volgende energie inkoop. 

Reactie van Pjotter hmeer op 16 Mei 2013 op 10.20

Bedankt Gert, duidelijk je ziet maar NUON is toch niet zo vriendelijk richting ze klanten, transparantie is geboden in deze energiemarkt, het lijkt erop dat het steeds onduidelijker wordt kijk maar bij Jeroen doet een vergelijking en heeft verschillende tarieven bij beheerder dat is onmogelijk. Even een vraag waar ik en  andere ook wel oren naar hebben je maakt GEEN gebruik van gas hoe is dat mogelijk nergens een waakvlammetje :-) ? koken op inductie is tegenwoordig normaal maar hoe krijg je een warme douche? (lijkt wel kassa)

Reactie van Gert-Jan Faber op 16 Mei 2013 op 9.06

2 x per jaar doe ik een rondje "energie-leveranciers" om te zien wat er is gebeurd na de halfjaarlijkse prijsaanpassingen. (Omdat ik enkel elektriciteit gebruik hou ik geen gegevens over gas bij ...).

Ik kijk hierbij alleen naar prijs voor stroom (hoog en laag tarief) en vastrecht, alle andere lasten zijn bij alle leveranciers gelijk (BTW, netbeheerder, REB)

Wat mij dit jaar opviel is de prijsstijging die sommigen hanteren op het vastrecht... veel hebben dit tarief gelijk gelaten maar er zijn uitzonderingen en wel deze: (stijging in % t.o.v. 2012)

Nuon: + 8,7%,  E.ON: +57,7%,  Essent: + 43,4 %,  Main energie: +40%, Eneco: +0,9%

enige gevonden daler: Greenchoice: -11,8%

Bij deze de gevonden vastrecht jaartarieven voor elektra (2013), gesorteerd laag>hoog:

Greenchoice 24,24
NHEC 24,24
Innova Energie 26,64
Eneco 27,72
Anode 29,04
Nuon 29,88
Dong Energie 29,88
Qwint 36,30
Electrabel 37,50
Delta 38,76
Essent 42,00
E.ON 47,88
Main Energie 50,88
Energiedirect 53,88
Oxxio 55,06
Atoomstroom 71,88
Budget Energie 71,88
Robin Energie 72,60
NLE (Ned energie m) 83,88

Ik heb recent de Nuon gebeld voor een nieuw jaar contract, onderhandelingen lopen nog maar ik moet zeggen dat ze een scherp tarief hebben neergelegd.

Voor de reeds bekende acties van Nuon (50% korting op stroom tot het einde van het jaar) ... je bent iets goedkoper uit als je dat NIET doet, maar het tarief voor stroom vaan 1 jaar vast zet. Reden daarvoor is dat na de kortingsperiode je nog 6 maanden variabel tarief betaald en je raad het al, dat variabele tarief ligt dusdanig hoog dat ze die korting uit de eerste 6 maanden ruimschoots goed maken. (ik praat nu uit eigen ervaring :-) )

Reactie van Pjotter hmeer op 16 Mei 2013 op 8.24
Jeroen, wat me direct opvalt is dat bij essent en electralabel verschillende bedragen worden genoemd voor Liander. Dat zou hetzelfde moeten zijn. Te controle voor netwerkkosten kun je de juiste bedragen vinden bij liander zelf. Vreemd vindt ik dit wel zou niet mogen.
Reactie van Marius op 10 Mei 2013 op 9.26

Heel goed om daar nog een keer op te wijzen. Ik switch ieder jaar. Ik heb inmiddels de ervaring als je vlak voor de tijd je eigen leverancier bel, je een scherp aanbod ontvangt. Doorvragen levert pas op dat je dan vaak in ieder geval vastrecht betaald. En vervolgens weet je niet meer precies waar je aan toe bent, omdat je appels met peren gaat vergelijken. Via gaslicht.com kun je goed vergelijken en aanbiedingen wijzigen bijna dagelijks. De ene keer heeft precies dezelfde leverancier nog een interessant tarief zonder vast recht en ineens 3 dagen later een lager tarief met vast recht. Ik kijk niet iedere dag, maar ik veronderstel, dat als je dit even gaat bijhouden er mogelijk einde kwartaal en einde van de maand invloeden aan de orde zijn (vergelijk vluchtprijzen luchtvaartmaatschappijen). De concurrentie lijkt in ieder geval net zo heftig.

Onderstaande link van "Electrabel" (zelf overigens ook een energieleverancier) geeft zelf ook uitvoerige toelichting over zijn collega leveranciers. Ze proberen zelf dus ook wat dichter bij een vergelijk "appels met appels" te komen.

En het is bekend dat een aantal leveranciers (denk dan bijvoorbeeld meestal het eerste aan "Greenchoice", maar er zijn er mogelijk meer..?) ook een hoge (re)  terug leververgoeding geven als je boven de 5000 kWh jaarproductie zonne- energie zit, of als je boven eigen jaarverbruik bent uitgekomen. Zou interessant zijn voor mensen die zoveel productie hebben of er een overzicht van deze terug lever tarieven van bestaat (ik red dat niet met mijn 18 panelen). Ook dat kan mogelijk bepalend zijn voor welke leverancier je kiest? Maar ik kan er helemaal naast zitten, omdat ik te weinig vergelijkende tarieven ken.

http://www.electrabel.nl/thuis/service/misleiding/aanbod_vergelijke...

Reactie van Cornelis Oud op 18 November 2012 op 11.59

@gert-jan. Ik ben al een keer of vijf geswitched, de laatste keer weer terug naar Nuon. En bij elke switch heb ik eerst mijn actuele leverancier gebeld met de uitkomst van mijn onderzoek, en ze de gelegenheid gegeven om nog een jaar te leveren voor de prijs van de goedkoopste. (ik let niet op een paar tientjes, maar voor 100 euro stap ik over). Tot nu toe zonder effect, ze laten je kennelijk liever gaan. Maar ook bij het volgende einde van het jaarcontract in april-mei volgend jaar zal ik dat weer herhalen. Inmiddels zijn de prijzen weer anders, E.on is nu de goedkoopste, die wil het voor 1267 per jaar leveren. Bij Nuon betaal ik nu 1500 (waarschijnlijk krijg ik aan het eind van het jaar nog wat geld terug). Maar ik wil eerst weten hoeveel ik nu per jaar gebruik met 18 panelen op het dak. Als ik de meterstand uitlees heb ik nog steeds een negatief verbruik van ongeveer 890 kWh vanaf 30 mei 2012.

Reactie van Gert-Jan Faber op 18 November 2012 op 9.31

het gaat altijd om het bedrag onder de streep en ja, indien de vaste kosten veel hoger zijn is de kans dat het onder de streep lager uitpakt wel zeer klein.

@ Cornelis: ik zit al heel lang bij de Nuon en kom daar nog steeds het goedkoopst weg.... ik bel ze wel elk jaar en geef ze een kans om mij als klant te behouden (ook mij gaat het enkel om de eind prijs onder de streep)... tot nog toe met succes en derhalve geen reden om over te stappen.


Hetzelfde trucje werkte dit jaar niet bij een goede kennis (afhankelijk van wie je aan de lijn krijgt ?) en zij is overgestapt.

Reactie van Prions op 12 November 2012 op 11.02

Bij Energiedirect, die een paar jaar geleden bij VEH als beste naar voren kwam is het vastrecht stroom 

levering;  0,12328  € 44,38 excl btw. vastrecht netwerk 0,44925 € 161,73.

Recente activiteiten

J.A.Zonneveld heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Zondag
J.A.Zonneveld is nu lid van Energie Community
Zondag
Peter van Oppen is nu lid van Energie Community
Vrijdag
Peter Bij commented on Peter Bij's photo
Miniatuur

Zonnepanelen resultaat 4-panelen

"Aanvullende opmerking: overzicht is gemaakt begin december 2018 !"
7 Dec

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden