Gasfornuis en cv-ketel eruit, inductie en bijvoorbeeld een warmtepomp erin. Als het aan het kabinet ligt, gaan we voor 2050 ‘van gas los’. Maar veel huiseigenaren vragen zich af: hoe dan?

De opgave ‘van gas los’ is complex en kostbaar; in 7 miljoen woningen zijn aanpassingen nodig. Toch zijn veel van onze leden het eens met de ‘van gas los’-ambitie, blijkt uit onderzoek. Maar ze zijn óók op zoek naar informatie: wat betekent ‘van gas los’ voor mijn huis, mijn portemonnee en mijn wooncomfort? Moet ik nu nog een nieuwe cv-ketel aanschaffen? Wat wordt het alternatief?

Samen met de huiseigenaar

Als vereniging voor huiseigenaren vinden wij dat er snel duidelijkheid nodig is. Huiseigenaren moeten van de overheid zelf aan de slag; help ze dan ook met advies en goede financiële regelingen, is onze oproep. En betrek huiseigenaren bij de besluitvorming, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Hoopvolle initiatieven

Overal in Nederland ontstaan momenteel hoopvolle initiatieven. Maar er zijn ook veel discussies, convenanten, intentieverklaringen en zogenoemde greendeals. Vooralsnog vooral mooie 'persmomentjes'. En daarmee kunnen we ons huis straks niet verwarmen.

Meer informatie

Lees het nieuwsbericht ‘VEH: Snel antwoorden nodig over wonen zonde...
Van gas los: dit doet Vereniging Eigen Huis
Lees meer over warmtepompen en zonneboilers
Besparen op energie? Lees hoe

Over de auteur

Maarten Eeke van der Veen is beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis: ‘In mijn jaren 30-woning kook ik al op inductie, maar hoe nu verder? Hoe geven we huiseigenaren voldoende handelingsperspectief om een volgende stap te kunnen nemen?’

Weergaven: 1112

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Paul Joosten op 13 November 2018 op 13.34

@ToonDesignTeam bedankt voor het compliment ;)

Reactie van ToonDesignTeam op 13 November 2018 op 13.26

@Paul Joosten
Indrukwekkend!

Reactie van Femke - Community Manager op 1 December 2017 op 15.11

Beste FW van Dijk, 
Zou je jouw contactgegevens via een persoonlijk bericht aan mij door willen geven? Dan ga ik ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk contact met je wordt opgenomen. Excuus voor het ongemak! 

Groet, 
Community Beheerder

Reactie van FW van Dijk op 28 November 2017 op 17.10

Ik heb al diverse 'fluitje-van-een-cent verhalen ' over het aardgasvrij maken van bestaande huizen gelezen. Als TU-ingenieur had ik redelijk een idee wat er voor mijn woning moest gebeuren. Het betreft een flinke villa met redelijke isolatie (dak, muren, vloer, ramen) met een 30kW HR-combiketel en radiatorenverwarming. Ik heb dit, met kostenschattingen, op 26 juni 2017 aan de VEH gestuurd om te laten beoordelen op realisme. Ca. een maand geleden is er telefonisch contact geweest: ze werken aan een antwoord. Nu, eind november, heb ik nog niets gehoord. Zo eenvoudig is het dus kennelijk niet. En zo goedkoop zal het ook wel niet zijn. En dan is dit nog maar één van de acht miljoen bestaande huizen. Mijn mening: de maatregel voor bestaande bouw is twijfelachtig en leidt tot veel kapitaalvernietiging. (Voor nieuwbouw ligt het anders: energieneutraal maken) De politici hebben geen idee waar ze het over hebben. 

Reactie van Paul Joosten op 26 November 2017 op 13.05

Van gas los is voor mij reeds een gepasseerd station, mijn transitie is al klaar. Ik heb eigenhandig mijn vrijstaande huis uit 1905 gasloos en energieplus gemaakt, zonder subsidies en met een totale terugverdientijd van nog geen 7 jaar. Wat daarbij wel scheelt is dat ik vrijwel alles zelf heb gedaan. Hier zie je hoe.

Ik kon het deels meefinancieren met de hypotheek en had wat spaargeld. Heb je dat niet maar ben je wel huiseigenaar onder de 75 jaar oud kan je tegen zeer aantrekkelijke tarieven en looptijden tot €25.000 lenen van de overheid, mits je dat aan een of meer van 23 mogelijke duurzaamheidsmaatregelen uitgeeft. Kijk hier maar. Rekenvoorbeeld: ik gaf €3300 uit voor isolatie en bespaar daarmee ruim 1700 m3 gas per jaar. Leen je dat bedrag dan kost je dat 7 jaar lang maandelijks €42,43. Tegelijk bespaar je ongeveer €85/m op je energierekening dus je begint meteen al geld te verdienen. De mogelijkheden ZIJN ER DUS AL, het is aan ons als huiseigenaren om er gebruik van te maken.

Het is mij al gelukt en weet je wat nog wel zo mooi is? Ik heb in totaal ca. €25.000 aan duurzaamheidsinvesteringen gedaan en bespaar daarmee ruim €4000/j op mijn energierekening. Hertaxatie van mijn huis toonde aan dat de investering ook nog eens volledig in een verhoogde marktwaarde terugkomt. Ik verdien het dus niet alleen dubbel maar ook dwars terug. Een mooie beloning voor het verduurzamen van mijn huis!

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
Dinsdag
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Dinsdag
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden