De gasbel in Slochteren is wel bijna leeg, maar wereldwijd zit er nog genoeg gas in de grond. Toch moet Nederland stoppen met het gebruik van aardgas, vindt Jan Rotmans. Hij is hoogleraar duurzaamheid en transities aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Rotmans: ‘Als Nederland al het gas gaat invoeren, worden we volledig afhankelijk van andere landen. Van landen waarvan je niet voor 100 procent afhankelijk wilt zijn, zoals Rusland. Bij conflicten draaien de Russen de gaskraan dicht, dat hebben ze al meerdere keren gedaan en dat doen ze altijd op onwelgevallige momenten. Afhankelijk worden van Poetin vormt een zeer groot risico.’ Topmannen uit de gasbranche zeggen dat Nederland er een groot belang bij heeft dat het gas niet verdwijnt uit Europa, Rotmans vindt dat onzin. ‘Dit is een typische reactie van het fossiele regime. Omdat ze zo verschrikkelijk veel geld verdienen aan gas, zoeken ze naar manieren om daarmee door te kunnen gaan.

Gasbedrijven stellen dat aardgas nodig is als buffer, omdat er in Nederland steeds meer energie duurzaam wordt opgewekt. De hoeveelheid opgewekte energie is inderdaad afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar volgens het fossiele regime moeten gasbedrijven bijspringen als het niet waait of als de zon niet schijnt. Dat hoeft in de nabije toekomst niet meer. Nu al wordt er stroom opgeslagen in grote batterijen,’ stelt Rotmans.


Wat vindt u? Denkt u dat Nederland zonder aardgas kan?


Lees hier het volledige interview met Rotmans (PDF)

Weergaven: 16232

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Geoffry Wilsson op 22 September 2015 op 19.04
Nog even over die subsidie en het niet heffen van belastingen op energiebronnen: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/verlagen-subsidies-voor-fossi...
Reactie van Femke - Community Manager op 22 Mei 2014 op 14.52

Beste leden van de community, 

We hebben besloten om PakdeWind definitief van dit platform te verwijderen. Dit bleek een alias te zijn voor de heer Henk Daalder die al eerder van ons platform is verwijderd. We hebben toen meerdere keren contact met hem gehad waarin we hebben aangegeven zijn inhoudelijke bijdrage te waarderen, echter dat zijn toonzetting en woordgebruik buiten alle proporties zijn. Helaas bleken al deze activiteiten niet te hebben geleid tot verandering, zo blijkt ook nu weer in deze discussie. 

We realiseren ons dat dit een zware maatregel is maar we hopen op jullie begrip.

Met vriendelijke groet, 

Community Beheerder

Reactie van b.j.visser op 20 Mei 2014 op 19.13

Heel verstandig, Discussie doet me denken aan de jaren 70-tig. Stop er maar mee.

Reactie van Pjotter hmeer op 20 Mei 2014 op 12.56
PdW / hr Daalder, in deze discussie ga ik mij niet mengen deze discussie lijkt veel op de wijze hoe dit in het verleden plaats vond de irritatie onderling is vergelijkbaar in deze blog. Het lijkt mij verstandig om gewoon te stoppen in deze blog we weten het nu wel zo ongeveer. Ik wil wel even reageren op het statement "beste community beheerders" ik heb toen persoonlijk een klacht ingediend mbt uw schrijfwijze. Mocht u zelf de indruk hebben dat dit niet verder kan zou ik zeggen "schrijf even een mailtje naar de beheerder" maar ga niet wachten tot anderen dit gaan doen. De ervaring leert wel weer dat u altijd een persoon zoekt die reageerd en dan net zolang blijft reageren dat er frustaties gaan ontstaan en daar doet u weer net zo hard aan mee als in het verleden. Dus eenvoudig stoppen met deze onzin. Verder ga ik weer niet reageren.
Reactie van b.j.visser op 20 Mei 2014 op 12.24

Nou je kan er ook wat van PdW. Krijg je de wind eens van voren. Daar moet je wel tegen kunnen. Don Quichotte. Het kernenergie wereldje is door milieufanaten tot op het laagste niveau uitgescholden. Beetje tegengas kan geen kwaad.

China bouwt zoveel windmolens om te gaan exporteren het is goede handel, het rijke westen wil die windmolens wel. Werkgelegenheid in China. De bouw van kerncentrales gaat gewoon door. Dat is heel verstandig. Je moet immers alle middelen inzetten om de klimaatnood te lijf te gaan. Dat doet men daar wel.  Overigens die 20 GW aan zonnepanelen levert maar 2 GW eff. op en 30 GW windmolens zo'n 8 GW eff.. Die houden de extra vraag door toename van de verstedelijking en welvaart bij lange niet na niet bij.

Reactie van H. F. R. Schöyer op 20 Mei 2014 op 11.51

@PakdeWind

Anoniem schelden: Trolgedrag. Heel waardig PdW als er geen argumenten zijn

Reactie van PakdeWind op 20 Mei 2014 op 11.39

Beste community beheerders,

Dat jullie het vertoonde trol gedrag van HFR Schroyer blijven tolereren, in jullie eigen discussie, wat zegt dat eigenlijk?

Reactie van H. F. R. Schöyer op 20 Mei 2014 op 9.31

@PdW

Zoals gezegd: wie verwarring zaait zal onbegrip oogsten. Helaas, wat U zegt snijdt geen hout.

Reactie van PakdeWind op 20 Mei 2014 op 9.30

Opmerkelijk HFR Schroyer,

Je trolt en vervuilt deze discussie met onzinnige opmerkingen,
en vervolgens beschuldig je anderen er van dat te doen. 80% van jouw bijdragen in deze discussie doen niet te zake, ook die loempias niet.

Ik laat zien dat een groot land als China, met een veel sneller groeiende energiebehoefte dan West Europa, meer windmolens bouwt dan kerncentrales, omdat zij ook weten dat windmolens goedkopere storom leveren dan kerncentrales.

En windmolens zijn veel sneller te bouwen, ze worden efficient in seriefabricage in fabrieken gemaakt.

Ze geven lokaal werk, en China laat een inspirerend snelle groei in windmolens zien, natuurlijk ondersteund vanuit hun regering.
Europa is nu nog het grootst in hoeveelheid windmolens. Een paar jaar geleden begon de VS ze ook te bouwen, want je kunt niet elk jaar een nieuwe golf van Mexico, Alaska, Irak oorlog of de poolzee leegpompen.

Maar ook chine begon een paar jaar geleden met windmolen fabrieken, ze kochten o.a. het Nederlandse Darwind op, een innovatieve windmolen bouwer. Die moest van EZ failliet gaan, en binnen een jaar was hun eerste order al groter dan de subsidie die ze aan EZ gevraagd hadden.

O.a. met de Nederlandse kennis, heeft China de VS in gehaald qua aantal windmolens, en met de huidige groeisnelheid van Europa en China, halen ze ons in de komende paar jaar in, met windenergie, omdat dat de goedkoopte stroom levert, als je aardgas wilt vervangen.

Je kunt de race volgen (in jaarlijkse updates) op http://www.gwec.net/global-figures/wind-energy-global-status/

Reactie van H. F. R. Schöyer op 20 Mei 2014 op 8.29

@PakdeWind

Dit doet China:

60 GW per jaar aan loempia's

PdW U probeert verwarring te zaaien, maar wie verwarring zaait zal onbegrip oogsten

Recente activiteiten

Femke - Community Manager heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Het is opgelost @Johan. Dank voor het signaleren."
gisteren
Femke - Community Manager heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Dag Johan. ik merk dit ook. Ik ga dit even uitzoeken. bedankt!"
gisteren
J. van Duin heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Na verder experimenteren bleek het, zoals Johan zei, dat mijn dumpfiles versleuteld zijn. Eerdere aanroep van het python decodeerscript werkte niet. Maar toen ik probeerde het python script vanaf de command line aan te roepen leek er wel een…"
Maandag
J. van Duin heeft gereageerd op blogbijdrage Growatt Wifi Module (via Raspberry Pi) automatische upload naar PVoutput van Sander Plug
"Na verder experimenteren bleek het, zoals Johan zei, dat mijn dumpfiles versleuteld zijn. Eerdere aanroep van het python decodeerscript werkte niet. Maar toen ik probeerde het python script vanaf de command line aan te roepen leek er wel een…"
Maandag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden