Huishoudens stappen al voor miljoen euro in eigen windmolen

Al 1.100 consumenten gaan vanaf volgend jaar een deel van de stroom die zij thuis verbruiken zelf opwekken. Dat doen zij door winddelen te kopen van ‘De Witte Juffer’, een windmolen in Culemborg. De deelnemers profiteren van de opbrengst van deze molen.

Gemiddeld kochten zij 4,7 winddelen per huishouden en daarmee is inmiddels 1 miljoen euro voor de aankoop bijeen gebracht. Van de Culemborgse molen is nog een beperkt aantal winddelen te koop.
Met het initiatief ‘Stukje Windmolen’ biedt Vereniging Eigen Huis consumenten de mogelijkheid om zelf op afstand stroom op te wekken en zo minder afhankelijk te worden van grote energiebedrijven. Huishoudens kunnen dat eenvoudig realiseren door winddelen te kopen. De stroom die de windmolen opwekt wordt rechtstreeks in mindering gebracht op de energierekening van de deelnemers. Vereniging Eigen Huis werkt hiervoor samen met De Windcentrale en Greenchoice.
Verenging Eigen stimuleert het gebruik van windenergie, maar stelt wel voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde is dat windmolens zo veel mogelijk in perifere gebieden of op zee worden gebouwd. In bewoond gebied zijn windmolens voor de vereniging alleen acceptabel als omwonenden kunnen participeren in de molens en als er een compensatieregeling bestaat voor waardeverlies van nabij gelegen koopwoningen.

Meer informatie op http://www.eigenhuis.nl/stukjewindmolen/ 

Weergaven: 468

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Arty Farty Farm op 14 Februari 2015 op 16.37

Dit is een ontzettende kans voor een goede investering! Al eerder heb ik een bericht geplaatst met mijn ervaring met een eerdere gelegenheid van GreenChoice om te investeren in een windmolen (De Trouwe Wachter, 2014 bij DeelDeWind). Wij hebben over het afgelopen jaar €700 aan stroomkosten uitgespaard. Naar verwachting hebben wij onze investering er binnen 1.5 jaar uit, waarna we nog 13,5 jaar kunnen besparen dankzij deze inverstering (een windmolen gaat gemiddeld 15 jaar mee). Lees meer op mijn blog waar ik berekeningen op een rijtje heb gezet:
De allergoedkoopste energie is duurzaam

Reactie van Pjotter hmeer op 14 Februari 2014 op 2.25
Nieuw: Windwarts een onderneming uit Hannover die zich bezig houdt met het bouwen van windmolens vraagt uitstel van betaling aan. 1.600 mensen die in dit bedrijf geinvesteerd hebben en recht hadden op 1,9 Mln terugbetaling verwachten een nieuw debacle. Na Prokon opnieuw problemen. Voor meer informatie zie onderstaande link.

http://www.ndr.de/regional/niedersachsen/hannover/windwaerts101.html
Reactie van Pjotter hmeer op 5 Februari 2014 op 23.26
Update: De uitbreiding van het stroomnet in Duitsland van noord naar zuid (800 km) gaat zeker tot 2022 duren. Er ontstaan veel burger initiatieven die hier tegen zijn.

Het gehele artikel; http://www.ndr.de/regional/stromtrasse209.html
Reactie van Pjotter hmeer op 4 Februari 2014 op 22.11
Update: onzekerheid houd aan bij de kleine belegger.

http://www.ndr.de/regional/schleswig-holstein/eeg133.html


Windbranche: Der Goldrausch ist vorbei

Grüne Landschaften, sich drehende Windräder: In Schleswig-Holstein gehören die Windriesen inmitten von idyllischen Flachlandgebieten mittlerweile zum Landschaftsbild wie die Freiheitsstatue zu New York. Mit Hilfe von Fördergeldern sind in den Vergangenheit viele Bürgerwindparks errichtet worden. Aktuell bearbeiten die Behörden rund 500 Genehmigungsverfahren für Windräder und Windparks. Genau hier beginnt das Problem: Wessen Anlagen nicht bis zum 22. Januar dieses Jahres genehmigt worden sind, für den gelten wahrscheinlich künftig niedrigere Fördersätze. Denn Bundeswirtschaftsminister Sigmar Gabriel (SPD) will die Förderung von erneuerbaren Energien verändern und macht damit vielen Kleinanlegern einen dicken Strich durch die Rechnung.
Reactie van Pjotter hmeer op 30 Januari 2014 op 0.30
Update: Nederlands hedgefonds biedt op in zwaar weer verkerend Procon het Duitse windenergiebedrijf.

http://duitslandnieuws.nl/archief/2014/01/nederlands-hedgefonds-bie...
Reactie van Pjotter hmeer op 24 Januari 2014 op 21.37
update certificaten / windenergie

Er is veel verwarring onstaan in Duitsland over de wijze hoe er financieel wordt omgesprongen met de investeringen via certificaten. Ook hoe groene stroom financieel in een kwaad daglicht wordt geplaatst men is zeer ongerust of in de toekomst meer van dit soort problemen kunnen ontstaan. De wijze hoe vele miljarden door Investeerders via certificaten in de markt zijn en worden gezet maakt de politiek in Duitsland zeer onrustig.

Normaal wordt er bij een emissie van financiele producten een prospectus toegevoegd en is een wettelijk verplicht. Voor opwekking windenergie is dit niet verplicht. Dus bij aankoop van certificaten wordt je dus niet verteld dat je seigenlijk een aandeel koopt waar dezelfde risico's aan verbonden zijn. Dit moet veranderen en consumenten moeten juist worden geinformeerd over de gang van zaken. Ik wil hier geen vergelijking maken met WorldOnline maar het kan weer een luchtbel zijn die in de toekomst gaat knappen.

Het probleem is ontstaan doordat er veel winmolens in Duitsland zijn geplaatst waar de capaciteit van het netwerk nog onder het niveau lag, vaak worden windmolens niet of pas later aangesloten op het net dit kan maanden later zijn. Hierdoor komen de investeerders in gevaar wel uitgaven maar geen inkomsten.

Conclusie een enkele windmolen zoals "de Windcentrale" zal niet direct in de problemen komen maar een financieel jaarverslag is hier wel verplicht zodat iedereen die geintresseerd is dit ook moet kunnen opvragen. Nederland moet ook hier van leren en zorgdragen dat het netwerk op orde is voordat overal molens worden geplaats momenteel liggen de verhoudingen niet in evenwicht.

Hier de laatste link naar NDR.DE voor een update.


Politik will Prokon helfen - ohne Geld

Im Itzehoer Kreishaus haben sich am Freitag Vertreter von Politik und Behörden mit Dietmar Penzlin getroffen, dem vorläufigen Insolvenzverwalter des kriselnden Windkraftfinanzierers
Prokon. Die Muttergesellschaft der Gruppe, die Prokon Regenerative Energien GmbH, hatte am Mittwoch einen Insolvenzantrag gestellt. Wirtschaftsminister Reinhard Meyer (SPD) sagte Penzlin Unterstützung zu: "Stadt, Land und Kreis wollen sich kümmern und ihre Hilfe anbieten", so Meyer nach dem Treffen. Er versprach den Beschäftigten: "Wir lassen Sie nicht allein." Meyer machte allerdings auch klar, dass das Land nicht mit Bürgschaften oder Geld helfen werde.

http://www.ndr.de/regional/schleswig-holstein/prokon197.html
Reactie van Pjotter hmeer op 23 Januari 2014 op 11.23
De duitse consumentenbond heeft een artikel geplaatst met vragen en antwoorden.
Hierbij de link.

http://www.vzhh.de/geldanlage/327315/prokon-ein-ende-mit-schrecken....
Reactie van Pjotter hmeer op 22 Januari 2014 op 22.07
update: Prokon vraagt uitstel van betaling aan. 75.000 mensen bangen om hun investeringen en 1300 verwachten zonder werk te komen zitten. Dit heeft gevolgen over de wijze hoe voor de toekomst investeringen in windenergie zullen gaan plaatsvinden. Voor meer informatie zie onderstaande link.

http://www.ndr.de/regional/schleswig-holstein/prokon197.html
Reactie van Pjotter hmeer op 19 Januari 2014 op 21.41
windenergie is in Duitsland momenteel TOPIC nu gaat het niet om windenergie maar om de wijze hoe de investeringen zijn uitgevoerd. veel kleinverbruikers hebben bij Prokon certificaten gekocht en nu na een jaar moet er uitgekeerd gaan worden en daar ligt nu het probleem, er is te weinig geld in kas om de verplichtingen na te komen en dat is momenteel een zwaar punt van discussie in Duitsland. De werkwijze om geld in te zamelen gebeurd in NL op dezelde wijze en kunnen we ons afvragen of dit ook hier in de toekomst kan gebeuren.
NDR.DE heeft een aardig dossier opgebouwd en wil VEH op deze wijze hiervan in kennis stellen en de risico's die worden momenteel te weinig benadrukt.

Hier is de link naar NDR.DE met het dossier.

http://www.ndr.de/regional/schleswig-holstein/prokon133.htmlProkon hat 1,4 Milliarden Euro eingesammelt


Prokon ist vor allem im Windkraftbereich tätig: Das Unternehmen plant, finanziert und betreibt Windparks - und sammelt dafür Geld vor allem bei Kleinanlegern ein. Das Unternehmen lockt Sparer mit Zinsen von sechs Prozent und mehr - eine Rendite, die gerade in Niedrigzinszeiten eigentlich nur mit risikoreichen Geschäften möglich ist. Prokon ist zu 96 Prozent über sogenannte Genussrechte finanziert. Bei dieser Anlageform muss der Geldgeber grundsätzlich auch die Verluste eines Unternehmens mittragen. Kann dieses offene Forderungen nicht mehr begleichen, könnte der Anleger leer ausgehen.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
Dinsdag
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Dinsdag
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden