Onlangs een energiescan laten maken van mijn huis. Een vrijstaande woning, geisoleerd maar uit 1936 dus per saldo niet energiezuinig. Ook heb ik al 5 jaar 16 zonnepanelen en een warmteboiler

Het voorstel is een nieuwe cv ketel met een hybride warmtepomp. Je gaat dan wel veel gas besparen maar een warmtepomp gebuikt veel energie. Om dit te compenseren heb je weer een hele serie zonnepanelen nodig. Per saldo een investering van wel € 10.000.

Ik vraag me dan af wanneer verdien je dit terug? Moet je niet wachten tot er een veel zuiniger warmtepomp op de markt komt?

Weergaven: 37

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jan Workum op 14 Juni 2018 op 22.32

Waarom moet zoiets terugverdiend worden is mijn vraag? Heb vooral niet de illusie dat de energietransitie een huishouden geen geld gaat kosten. Andere opmerking: in veel gevallen is een warmtepomp geen optie. Dat kan zijn doordat de woning niet voldoende is geïsoleerd of dat de te treffen maatregelen extreme kosten met zich meebrengen. Persoonlijk zie ik niets in een hybride warmtepomp. Het is geen oplossing en je hebt zo twee verwarmingssystemen in de woning. Uiteindelijk moet het toch vervangen worden om geheel van gas los te komen, eigenlijk dus weggegooid geld. Mijn eigen situatie betreft een jaren '30 woning. Voor het toepassen van een warmtepomp moet het hele huis over de kop. Alle vloeren op de b.g eruit, alle cv leidingen en radiatoren vervangen en vloerverwarming aanleggen. Op de verdiepingen zijn elektrische radiatoren nodig waarbij het maar de vraag is òf het huis nog warm te stoken is, kortom eigenlijk geen optie. Hierdoor is mijn keuze gevallen op een pellet gestookte ketel met geïntegreerde zonneboiler die voor zowel verwarming als warm tapwater zorgt. Omdat mijn keuze is gevallen op een beproefd topmerk (Ökofen) is de investering fors (tussen de 15 en 20k) maar er zijn geen extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik te compenseren. Mijn advies is dus: kijk ook eens naar andere opties dan alleen naar warmtepompen. Helaas wordt daar teveel de nadruk op gelegd en ook veel te makkelijk over gedaan.

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul, ter afsluiting, vandaag op teletekst 104 "Industrie nog ver van CO2 - akkoord" grote bedrijven verwachten geen akkoord om voor 10 juli afspraken te maken, lijkt kansloos. bedrijven willen meer garanties van de overheid. Dus meer…"
5 uur geleden
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Jan Dat ben ik met je eens. Ik denk dat we alleen van mening verschillen of we die investering wel of niet terugzien. Volgens mij is dat voor de gemiddelde panelenbezitter geen enkel probleem. @Pjotter Ik zeg zeker niet dat je moet verkassen. We…"
15 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul, de klas. Het gaat om transparantie. De leraar moet vertrouwen uitstralen en geloofwaardig overkomen. Leraar mag je vervangen ...... Dat moet toch eenvoudig zijn! Ik kan je wel vertellen dat ons systeem nog niet is afgeschreven en een storing…"
gisteren
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul: wat er bij de buren daarmee wèl is bereikt is dat daar per inwoner al jaren geleden een veelvoud aan panelen staat opgesteld van wat er hier aanwezig is. Uiteraard moet het geld ergens vandaan komen en dat is uiteindelijk dan toch…"
gisteren

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden