Waarom hoor ik in de discussies over de energietransitie niets over kernenergie voor de toekomst?

Weergaven: 52

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Jan Workum op 29 Mei 2018 op 19.34

De belangrijkste reden waarom het niks gaat worden met kernenergie is deze: het is te duur.

Zie bijvoorbeeld: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-01-31/the-dream-of-che...

En ook:

https://www.npr.org/2016/04/07/473379564/unable-to-compete-on-price...

En ook:

https://whttps://www.technologyreview.com/s/537816/why-dont-we-have...

ww.technologyreview.com/s/537816/why-dont-we-have-more-nuclear-power/

Maar het is ook niet veilig en het afval probleem is nog steeds groot. Al is de kans op een groot ongeluk niet groot, de gevolgen kunnen we als staat niet dragen.

Reactie van Paul op 29 Mei 2018 op 18.31

Het heeft wat mij betreft helemaal niks met onderbuikgevoel te maken.

Elektriciteit opwekken met kernenergie is geen verdienmodel. Dat het toch gebeurt komt doordat overheden (wij met zijn allen) ad infinitum met belastinggeld garant staan voor een minimum prijs voor elk kWh dat uit een kerncentrale komt, Dat soort mega subsidies is de enige reden dan kernenergie 'uit kan' en dat er überhaupt investeerders voor worden gevonden.

Wat ook erg helpt is dat bij eventuele problemen ook meteen diezelfde overheid (ook weer wij met z'n allen) weer in beeld komt. Want de kans dat je kosten voor grootschalige volksverhuizingen, schoonmaken en veilige ontmanteling verhaalt op de eigenaar van de centrale is nihil, omdat zo'n eigenaar meteen failliet gaat als het ook maar een beetje mis is gegaan. Oh, en dat schoonmaken, dat klinkt  natuurlijk goed, maar dat is betrekkelijk. Veel voor de hand liggender (goedkoper) is dat grote stukken land voor zeer lange tijd onbewoonbaar worden verklaard voor mensen. Fukushima? Tjernobyl?

Kortom, ik ben helemaal niet tegen kernenergie. Maar dan wel in niet-gesubsidieerde centrales met een goede  aansprakelijkheidsverzekering die aan het eind van hun levensduur netjes worden ontmanteld. Als je die kosten allemaal meeneemt in de prijs van een kern-KwH dan wordt dat vanzelf onbetaalbaar.

Reactie van Ubepuut op 29 Mei 2018 op 9.53

´Onderbuikgevoel´ kan soms een slechte raadgever zijn. Van fusiereactors hoeven we de komende 50 jaar ook niets te verwachten. Bovendien is er inmiddels erg veel ervaring wereldwijd met kerncentrales. Het probleem van het afval moet toch op te lossen zijn. Als we over een aantal decennia geen gas meer krijgen dan lijkt overstappen naar elektrische energie op dit moment de enige oplossing. Een nadeel daarvan is dat, hoe we het ook opwekken, die energie getransporteerd moet worden. Onze verwarmingsenergie die nu via pijpleiding bij ons komt moet dan door kabels worden aangeleverd. Dan zal een veelvoud aan elektriciteitsmasten en kabels nodig zijn. 

Reactie van Johan Vromans op 29 Mei 2018 op 8.05

Kernenergie geeft om allerlei redenen — sommige terecht, andere onterecht — een erg slecht 'onderbuikgevoel'.

Als je objectief kijkt, dan zitten aan kernenergie een heleboel haken en ogen, net zoals die blijken te zitten aan fossiele brandstoffen. En zeker ook zullen blijken te zitten aan wind- en zonne-energie.

Reactie van Paul op 28 Mei 2018 op 22.01

Omdat kernenergie geen toekomst heeft??

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul, ter afsluiting, vandaag op teletekst 104 "Industrie nog ver van CO2 - akkoord" grote bedrijven verwachten geen akkoord om voor 10 juli afspraken te maken, lijkt kansloos. bedrijven willen meer garanties van de overheid. Dus meer…"
5 uur geleden
Paul heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Jan Dat ben ik met je eens. Ik denk dat we alleen van mening verschillen of we die investering wel of niet terugzien. Volgens mij is dat voor de gemiddelde panelenbezitter geen enkel probleem. @Pjotter Ik zeg zeker niet dat je moet verkassen. We…"
15 uur geleden
Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul, de klas. Het gaat om transparantie. De leraar moet vertrouwen uitstralen en geloofwaardig overkomen. Leraar mag je vervangen ...... Dat moet toch eenvoudig zijn! Ik kan je wel vertellen dat ons systeem nog niet is afgeschreven en een storing…"
gisteren
Jan Workum heeft gereageerd op blogbijdrage Wat krijgen we nu mijnheer Wiebes? van Mark den Hertog
"@Paul: wat er bij de buren daarmee wèl is bereikt is dat daar per inwoner al jaren geleden een veelvoud aan panelen staat opgesteld van wat er hier aanwezig is. Uiteraard moet het geld ergens vandaan komen en dat is uiteindelijk dan toch…"
gisteren

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden