Waarom hoor ik in de discussies over de energietransitie niets over kernenergie voor de toekomst?

Weergaven: 89

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Paul op 29 Mei 2018 op 18.31

Het heeft wat mij betreft helemaal niks met onderbuikgevoel te maken.

Elektriciteit opwekken met kernenergie is geen verdienmodel. Dat het toch gebeurt komt doordat overheden (wij met zijn allen) ad infinitum met belastinggeld garant staan voor een minimum prijs voor elk kWh dat uit een kerncentrale komt, Dat soort mega subsidies is de enige reden dan kernenergie 'uit kan' en dat er überhaupt investeerders voor worden gevonden.

Wat ook erg helpt is dat bij eventuele problemen ook meteen diezelfde overheid (ook weer wij met z'n allen) weer in beeld komt. Want de kans dat je kosten voor grootschalige volksverhuizingen, schoonmaken en veilige ontmanteling verhaalt op de eigenaar van de centrale is nihil, omdat zo'n eigenaar meteen failliet gaat als het ook maar een beetje mis is gegaan. Oh, en dat schoonmaken, dat klinkt  natuurlijk goed, maar dat is betrekkelijk. Veel voor de hand liggender (goedkoper) is dat grote stukken land voor zeer lange tijd onbewoonbaar worden verklaard voor mensen. Fukushima? Tjernobyl?

Kortom, ik ben helemaal niet tegen kernenergie. Maar dan wel in niet-gesubsidieerde centrales met een goede  aansprakelijkheidsverzekering die aan het eind van hun levensduur netjes worden ontmanteld. Als je die kosten allemaal meeneemt in de prijs van een kern-KwH dan wordt dat vanzelf onbetaalbaar.

Reactie van Ubepuut op 29 Mei 2018 op 9.53

´Onderbuikgevoel´ kan soms een slechte raadgever zijn. Van fusiereactors hoeven we de komende 50 jaar ook niets te verwachten. Bovendien is er inmiddels erg veel ervaring wereldwijd met kerncentrales. Het probleem van het afval moet toch op te lossen zijn. Als we over een aantal decennia geen gas meer krijgen dan lijkt overstappen naar elektrische energie op dit moment de enige oplossing. Een nadeel daarvan is dat, hoe we het ook opwekken, die energie getransporteerd moet worden. Onze verwarmingsenergie die nu via pijpleiding bij ons komt moet dan door kabels worden aangeleverd. Dan zal een veelvoud aan elektriciteitsmasten en kabels nodig zijn. 

Reactie van Johan Vromans op 29 Mei 2018 op 8.05

Kernenergie geeft om allerlei redenen — sommige terecht, andere onterecht — een erg slecht 'onderbuikgevoel'.

Als je objectief kijkt, dan zitten aan kernenergie een heleboel haken en ogen, net zoals die blijken te zitten aan fossiele brandstoffen. En zeker ook zullen blijken te zitten aan wind- en zonne-energie.

Reactie van Paul op 28 Mei 2018 op 22.01

Omdat kernenergie geen toekomst heeft??

Recente activiteiten

Pjotter hmeer heeft gereageerd op blogbijdrage Binnenkort gaat onze nieuwe community live! van Vereniging Eigen Huis
"Vraag; informatie en blogs uit het verleden worden deze meegenomen naar het nieuwe platform? vindt er migratie plaats oud naar nieuw? Bedankt"
3 uur geleden
Vereniging Eigen Huis posted a blog post

Binnenkort gaat onze nieuwe community live!

Beste allemaal,Wij van Vereniging Eigen Huis waarderen de bijdrage die u op deze community levert enorm. Dank hiervoor!Wegens technische veroudering is dit platform echter aan vernieuwing toe. Daarom hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe community over alles wat er komt kijken bij het verduurzamen van uw woning. U kunt hier vragen stellen, een discussie starten of anderen inspireren met uw ervaringen op het gebied van verduurzaming.Natuurlijk hopen wij dat u…See More
8 uur geleden
Henk Puister is nu lid van Energie Community
Zondag
Johan Vromans heeft gereageerd op blogbijdrage Nieuwe Growatt Shine WiFi S module - ander protocol van Johan Vromans
"Toppie! Ik bewaar het bij mijn aantekeningen voor het geval ik het nog eens nodig ga hebben."
Zaterdag

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden