Zoals u wellicht weet maakt Vereniging Eigen Huis zich al jaren sterk voor het verlagen van de energierekening. Niet voor niks hebben er al ruim 180.000 mensen besloten om over te stappen van energieleverancier via de Collectieve Inkoop Energie. Dankzij deze zogenaamde CIE besparen zij gemiddeld € 200,- per jaar op hun energierekening.

Een grote groep deelnemers geeft aan dat ze naast financieel voordeel ook andere factoren van groot belang vinden, zoals duurzaamheid of servicegerichtheid van het aanbod. Wij zijn het daar absoluut mee eens. Vandaar dat we voor de negende Collectieve Inkoop Energie een belangrijke aanscherping voorstellen.

We gaan 3 extra kwalitatieve wegingsfactoren toevoegen die, naast de financiële factor, bijdragen aan een duurzamere en servicegerichtere keuze. Wij vinden uw mening hierover erg waardevol. Want wat vindt u belangrijker; groene energie, reputatie van de leverancier of goede service?

Beslis mee en stem!
Op deze wijze gaan we rekening houden met de door u gewenste kwaliteitsfactoren.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Collectieve Inkoop Energie? Klik dan hier.

Weergaven: 40094

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Arty Farty Farm op 3 Februari 2015 op 14.48

Afgelopen jaar investeerden mijn vriend en ik in WindDelen van Greenchoice. Zo kochten wij 5 aandelen in een collectief ingekochte windmolen. Hiermee gaan we veel meer besparen dan €200 op jaarbasis. Dit jaar verwachten we (gezien het aantal draaiuren van de molen van het afgelopen jaar, die keurig worden bijgehouden in de DeelDeWind app) dat we zo'n €700 besparen. Onze totale investering van ongeveer €2000 hebben we er naar verwachting binnen 2,5 jaar uit. En de totale levensduur van de molen bedraagt rond de 15 jaar.
Ik heb een blogbericht geschreven met mijn berekeningen en met meer informatie over dit initiatief: De allergoedkoopste energie is duurzaam

Ik grinnik daarom altijd wat in mijn vuistje als energie-aanbieders menen dat je ''wel €200 per jaar kan besparen''. Dan denk ik: 'Zo weinig?'' Maar het gaat niet alleen om geld (mijn vriend en ik zijn beiden kunstenaars, dus rijk zullen we hoogstwaarschijnlijk toch niet worden). Het gaat er om dat er al lang meer duurzame en slimmere alternatieven zijn voor het reguliere energie-aanbod, maar nog altijd veel te weinig.

Reactie van A.J.A. Vermijs op 13 Februari 2013 op 11.46

Energie kosten zijn alles bepalend

Groene energie voorziening moet door de consument gecontroleerd kunnen worden zonder dat heb ik grote twijvels.

De kosten proberen te drukken voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen voor  huisinstallaties is  een goede doelstelling en propagatie voor "eigen huis". 

 

Reactie van Aad Verwer op 12 Februari 2013 op 8.52

Reputatie en service zijn zeker belangrijk, duurzaamheid heeft alles te maken met groene energie.

Reactie van Erwin Brandt op 11 Februari 2013 op 9.17

Alles via groene energie. Weg met de fossiele brandstoffen. Spaar de aarde.

Reactie van Henk Smid op 2 Februari 2013 op 13.35

Ik kom net uit de stad waar ik om een boodschap ben geweest. Het was er heerlijk warm. Bijna alle winkeldeuren staan open en blazen hete lucht naar de voorbijgangers.

Reactie van Pjotter hmeer op 2 Februari 2013 op 12.44

@N. vanGaalen; 

(Stijgende energiekosten
Het opwekken van schone energie is aantrekkelijk, omdat de energieprijzen sterk stijgen. Ook in Duitsland neemt de prijs van energie dat opgewekt is met fossiele brandstoffen flink toe.)

De oorzaak dat in Duitslande de prijzen sterker stijgen dan bijv. in Nederland komt doordat daar veel huishoudens panelen hebben geplaatst en 20 jr hiervoor een vergoeding krijgen. Hierdoor lopen de energiereuzen veel geld mis en moeten de huishoudens die gewoon afnemen een hogere prijs betalen. Dit probleem geeft momenteel veel discussie in Duitsland.De mindergestelden die geen panelen kunnen aanschaffen hebben hierdoor een heel groot nadeel. De regering is momenteel dit probleem aan het onderzoeken. Voor de rest een goed  artikel. Nederland is wat betreft water- bouw in de wereld hoogstaand maar laten het echt afweten bij wind en zon.

Goed weekend.

Reactie van Mike de Laat op 2 Februari 2013 op 12.06
@N. van Gaalen: in Nederland wordt nu al rond de 10% aan groene energie opgewekt, zie http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Aandeel_duurzaam.png

Verder ben ik het helemaal eens met uw stuk: kijk over de grens. Als het in België -10 vriest levert Nederland 50% van de energie die daar nodig is op het moment omdat daar een paar kerncentrales zijn uitgeschakeld omdat ze bij Europese inspecties onveilig bleken (België heeft er 5!)...Kennelijk heeft Nederland zelfs in hartje winter zo veel overproductie dat we half België van energie kunnen voorzien!

Voor mij is er maar een energieleverancier die Nederland duurzamer wil maken op het gebied van energie: Greenchoice, Rotterdam. (ik hoop dat ze de naam laten staan van dit pracht bedrijf!)
Reactie van H. F. R. Schöyer op 2 Februari 2013 op 10.38

Alle voorstanders van Groene energie, etc. moeten het volgende eens in overweging nemen:

Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.

"Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu", zo zegt ze.

De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: "Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!" 

De caissière antwoordt:

"Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het  milieu te sparen voor de toekomstige  generaties!"

Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.

Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.

De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling.

Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!
Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.

Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, elke keer als we 2 blokken verder moesten zijn.

Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!
Baby luiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.

We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonne energie droogden onze kleren echt - vroeger, in onze dagen.

Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren.

Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.
In die tijd hadden we -  misschien - 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer.

De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter  grootte van de bijenkorf.
In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.
Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.

In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor die op benzine het gazon maaide.

We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.
Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.

Maar ze heeft gelijk.

Wij hadden dat groene gedoe toen niet.
Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst  hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.

Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.

Maar..  wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.
Mensen namen de  trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van  hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.

Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.
En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 20.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.

Reactie van N. van Gaalen op 2 Februari 2013 op 10.28

Zover zijn ze daar dus al!!!! Dus veh gooi je wieken ook uit over de grens. We betalen tenslotte met dezelfde euro. Daar misschien meer waard, 

25 procent opgewekte energie Duitsland is duurzaam


In Duitsland is al 25 procent van alle opgewekte elektriciteit duurzaam. Deze opgewekte elektriciteit komt uit schone bronnen zoals zonne-, wind- en waterkracht. In 2012 heeft de hoeveelheid duurzame opgewekte energie in Duitsland alle verwachtingen van experts overtroffen. Door energie op te wekken uit schonere bronnen kunnen gesloten kerncentrales vervangen worden. Op deze manier kan het energie beter bespaard worden.

Investeringen
Daarmee worden de investeringen van investeerders beloond. Zij zijn tevreden over het veilige en vrij hoge rendement dat het opwekken van schone energie met zich meebrengt.

Het feit dat het opwekken in schone energie in Duitsland zo goed werkt, komt door de teruglever-vergoeding. Eigenaren van centrales die schone energie opwekken krijgen daarvoor een vergoeding. Deze vergoeding is de komende 20 jaar lang gegarandeerd. Daardoor hoeven zij zich geen zorgen te maken over de afzet van schone energie.

Stijgende energiekosten
Het opwekken van schone energie is aantrekkelijk, omdat de energieprijzen sterk stijgen. Ook in Duitsland neemt de prijs van energie dat opgewekt is met fossiele brandstoffen flink toe.

Energienetwerken in Duitsland verhouden zich overigens niet met het succes van duurzame energie. In de nabije toekomst moet het energienetwerk in Duitsland worden uitgebreid door aanleg van extra leidingen. Hoewel er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt, is er weinig voortuitgang te zien met de aanleg van deze leidingen.

Het energieverbruik in Duitsland daalt vrij langzaam. Zonder fiscale stimulans voelen Duitsers zich niet geneigd meer energie te besparen. Alleen de hogere energieprijzen zullen ervoor zorgen dat het energieverbruik zal afnemen In Duitsland nam het totale verbruik met meer dan 5 procent af.

Voorbeeld
Duitsland heeft een goede voorbeeldfunctie voor Nederland. In 2020 moet 16 procent van alle opgewekte energie in Nederland duurzaam zijn. Momenteel is slechts twee procent dat.

Met de komst van meer duurzame energie kan de energierekening omlaag. Vergelijk energie om zelf te besparen op de energierekening.

Reactie van N. van Gaalen op 2 Februari 2013 op 10.21

Duitse Energiewende inspireert minister Kamp

Eindelijk iemand die over de grens gaat kijken, hoe het moet!!!!! 

Share
Minister Kamp van Economische Zaken heeft in Berlijn tijdens zijn energie-trip met eigen ogen gezien hoe Duitsland omschakelt naar zon-, water- en windenergie. En daar kan Nederland wel iets van leren.

MEER HIEROVER

windmolens.jpg
Europa haalt doelstelling off-shore windenergie niet
28/01/2013
20130103_BNR_v01.jpg
Minder durfkapitaal voor groene energie
17/01/2013

Het viel Kamp vooral op dat er weinig tegenstand van de bevolking is geweest bij het plaatsen van windmolens in Duitsland.

"Als je in Niedersachsen en Schleswig-Holstein gaat kijken, dan is daar erg veel windenergie. De bevolking heeft dat allemaal geaccepteerd. Je kunt ook zien dat de bevolking er zelf ook aan verdient omdat er zoveel mensen die zonne-energie en zonnepanelen op hun huizen hebben. Vooral in het zuiden van het land en het midden van het land is dat in grote mate het geval. De mensen worden er financieel beter van en hechten daar ook zeer aan", zegt Kamp tegen BNR-correspondent Derk Marseille.

Veel begrip voor TenneT
Daarnaast merkte Kamp op dat in er opvallend veel begrip bestaat voor stroomnetbeheerder TenneT, dat in 2012 nog aangaf moeite te hebben met de omslag in Duitsland richting duurzame energie.

"Het is zo dat TenneT een belangrijk deel van het Duitse hoogspanningsnet voor elektriciteit beheert en in eigendom heeft. Maar net dat gedeelte waar zij zitten, is tegen de kust aan. Dat betekent dat zij ook moeten zorgen voor de aansluitingen van wat er aan windenergie op zee terecht komt. Dat moet van grote afstand vanuit zee naar land worden gebracht en vervolgens op hun grootschalige netwerk worden gezet."

Dat zorgt er voor dat de beheerder veel moet investeren, en ook daar heeft men begrip voor, zegt Kamp. "Ik denk ook dat het terecht is. TenneT is een bedrijf dat voor grote uitdagingen staat, financieel en organisatorisch. Soms is er onduidelijkheid op wetgevings- of vergunningsgebied. Soms zijn er beperkingen bij hun leveranciers. Soms zijn er ook technische problemen om te doen wat er gedaan moet worden. En je moet natuurlijk enorme bedragen aan kapitaal bij elkaar zien te krijgen. Ik geloof dat er waardering bestaat voor de wijze waarop TenneT dat aanpakt."

Samenwerken en van elkaar leren
De minister ziet ook dat er nog veel gebieden zijn waar Nederland en Duitsland in kunnen samenwerken. En we kunnen van elkaar leren. Hij noemt de grote infrastructurele projecten als voorbeeld, maar ook de betrokkenheid van de bevolking daarin. "Aan de andere kant zijn wij erin geslaagd om onze procedure tot vergunningverlening en dus de start van de bouw van dit soort voorzieningen om dat zeer te verkorten. Ik denk dat wij minder dan de helft van de proceduretijd hebben in vergelijking tot Duitsland. Daar kunnen we van elkaar leren."

De planningen voor elektriciteitsvoorzieningen is een van de gebieden waarin samenwerking mogelijk zou zijn. Want plannen moeten zowel Duitsland als Nederland. "Je kijkt wat je nodig hebt en wat je kunt produceren. Soms van wind en zon, maar als het niet waait of de zon niet schijnt, moet je alternatieven hebben. Die planningen kun je heel goed op elkaar afstemmen. Verder is het zo dat er ook op het gebied van innovatie in beide landen veel kracht zit. Het is ook goed om daarin samen te werken en elkaar daarin te versterken."


Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
Dinsdag
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Dinsdag
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden