De vermogens en stroom discussie loopt wat mij betreft nog steeds. Ik ga SMA bellen om de stelling van Van Dorp en Oskomera dat 4mm2 en 20A bij een 4000TL inorde is, in tegenstelling tot hun eigen handleiding te verifieren. Ik hou jullie op de hoogte. Maar dan: Vandaag de eerste zonnige dag, en zie: keurig 4000W in de piek. Maar, je ziet aan de grafiek dat deze wordt afgetopt op 4000W. Dat klopt ook met de melding van Van Dorp dat er nooit meer dan 4000W uit de omvormer komt. Ik heb alleen wél 18 panelen van 250W met +5% vermogenstolerantie, en dat levert aan de DC zijde 4750W in theorie op. Het lijkt er nu op dat de omvormer de pieken van de panelen aan het afromen is, en dus een 5000TL omvormer - en dan mét 6mm2 en 25A - in deze situatie eerder de bedoeling is. Heeft iemand anders 18 panelen en een 4000TL?

Weergaven: 510

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Harry Witlox op 18 Juni 2012 op 19.20

Het volgende bericht stuurde ik naar SMA: "Als u bijgaande grafiek van een zonnige, maar niet gehele wolkenvrije dag ziet,  is de 4000TL dan inderdaad de beste oplossing in mijn geval, cq zijn deze piekafkappingen in normale situaties te verwachten?"
Krijg ik prompt als antwoord: " Inderdaad. Vergeet echter niet de optie schaduwmanagement op ON te zetten.
Dit gebeurt niet automatisch ! De dalperiodes zullen minder steil zijn."
Ik vermoed dat de instelling "OptiTrack Global Peak" wordt bedoelt, daar kun je aan als je inlogt als installateur in de Sunny Explorer op je SMA. Voordat ik daarmee ga spelen, heb ik een bevestiging hiervan gevraagd aan SMA. Ik hou je op de hoogte. Klinkt mij wel logisch.

Reactie van Harry Witlox op 15 Juni 2012 op 17.56

Ik hem contact gezocht met SMA-Benelux.com. Een prompt antwoord in de mailbox op de 2 onderwerpen:
- Is 4mm2/20A ok of niet bij de 4000TL-20?-> Antwoord: "4mm2 is net op het randje maar aanvaardbaar - 6mm was beter geweest om de spanningsval zo klein mogelijk te houden"
- Is een 4000TL-20 ok of niet icm 18x STP250 -> Antwoord: "De SB4000TL is een aanvaardbare configuratie. Zelfs een 3000TD had ook gekund. Een 5000TL is overgedimensioneerd. Je moet steeds rekening houden met de gemiddelden in onze regio's. Beste opbrengstgemiddelden wordt niet bepaald door de mooie zonnige periods alleen".

@SMA: Dank voor de snelle en heldere uitleg. De Omvormer is dus ok, gelijk de reacties van de anderen. De 4mm2 had beter 6mm2 kunnen zijn, maar zowel formeel als technisch is het geen verkeerde oplossing.
Volgens mij is het case closed voor dit draadje.

Reactie van Ramon Laponder op 15 Juni 2012 op 7.40

@Harry:  Wij hebben ook 18 panelen en een 4000TL omvormer. Ik heb die vraag ook toen gelijk gesteld aan Oskomera en die gaven aan dat het om theoretische waarden gaat bij een ideale omstandigheid. Daar er vaker minder ideale omstandigheden zijn en de 5000 dan meer verlies geeft dan de 4000 extra levert is de 4000TL de ideale geworden bij onze keuze van 18 panelen... Ik zelf heb een soortgelijke grafiek gisteren als die van jou. Pieken met gaten omdat het niet een continue zonnige dag was... Maar gisteren toch nog 23,04 KWh opgewekt....

En onze deal is tot stand gekomen door VEH, KemaKeur, Oskomera etc dus ik denk dat we er op mogen vertrouwen dat we het beste hebben gekregen wat ze hebben kunnen samenstellen.

Reactie van Brouwer op 14 Juni 2012 op 21.25

Het maximaal vermogen dat je omvormer aan moet kunnen is niet 1 op 1 de optelsom van je panelen. De overige variabelen als hellingshoek, de windrichting, enz bepalen de zon instraling op je panelen. Voor mijzelf is daardoor het rendement van de panelen een stuk lager (ligging west) dan het theoretisch maximaal vermogen. 

Dat gezegd hebbende als je nu duidelijk kunt zien dat je omvormer de beperkende factor is dan vraag ik mij inderdaad ook af of je niet beter één model zwaarder had kunnen hebben. Hier zit echter ook nog een klein addertje onder het gras, als je een zwaarder model omvormer hebt wat grotendeels flink onder zijn kunnen moet presteren heb je weer last van een lager rendement. Alles met elkaar kan het daarom goed zijn dat ondanks dat nu de echte pieken er afgehaald worden, de omvormer over de hele linie wel meer opbrengst genereert.

Reken het anders zelf even na met behulp van hetzelfde programma dat je ook voor de bekabeling hebt gebruikt. Hierin kun je aan de linker zijde de opbrengst zien van je totaal plaatje. Ik ben daar ook mee aan het spelen geweest en daaruit maak ik op dat meer niet altijd beter is.

Recente activiteiten

Jan Theeuwes heeft een status geplaatst
"uitlezen sunny beam met windows xp of raspberry pi, hoe doe je dat?"
Dinsdag
Jan Theeuwes heeft zijn/haar profiel bijgewerkt
Dinsdag
Jan Theeuwes is nu lid van Energie Community
Dinsdag
Лиля Губина posted blog posts
17 Mrt

© 2019   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden