wie kan mij helpen aan informatie over het plaatsen van zonnepanelen op een appartementencomplex.Het betreft 6 gebouwen met in totaal 100 appartementen.Als VVE willen we graag de mogelijkheden van zonnepanelen onderzoeken.Wie heeft ervaring met zo'n onderzoek en mogelijk ook met de uitvoering ervan?

Weergaven: 37

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Community Beheerder op 28 December 2017 op 9.58

Beste A. Cramer-Schulte, 

Plaatsen van zonnepanelen op een appartementsgebouw (of binnen een VVE met gedeeld casco/gebouw) zijn op grote lijnen in 2 soorten te verdelen:

  • De VvE plaatst zonnepanelen voor de algemene ruimtes (lift, parkeergarage enz.) en doet dus een investering als zijnde VvE in het gebouw;
  • Een individuele bewoner wil gebruik maken van de dakruimte van de VvE om voor zichzelf (zijn eigen stroomverbruik dus) zonnepanelen te plaatsen. De bewoner doet een investering voor zichzelf, maar op het dak van de VvE.

Bij de 1ste optie is het van belang om vooraf binnen de VvE de opties te verkennen, daarna kan men concrete offertes gaan opvragen. Vaak dient namelijk een degelijk besluit genomen te worden op de Algemene ledenvergadering van de VvE (meestal maar 1x per jaar), daar zal dan een gewogen meerderheid (3/4 van aanwezigen, of bijv. 50%+1, verschilt per VvE staat gespecificeerd in de splitsingsakte) een voornemen moeten uitspreken om zonnepanelen te nemen op het dak. Vanaf daar kan gekeken worden naar de investeringskosten, de opbrengst e.d. Omdat het vaak al stukloopt in de 1ste fase (voornemen vanuit de VvE om zonnepanelen te plaatsen, uitgesproken door een meerderheid van bewoners tijdens de ALV), adviseren wij ook om eerst daar te beginnen. Zonder voldoende draagvlak heeft het weinig zin om financiële consequenties uit te zoeken.

Optie 2 houdt in dat een individuele bewoner, van de VvE toestemming moet krijgen om een stuk dak te gebruiken voor zijn eigen financieel gewin. Ook dit zal waarschijnlijk via een ALV moeten gaan. Vaak worden ook afspraken gemaakt over het onderhoud van het dak, verantwoordelijkheden bij lekkages e.d.

Groet, 
Community Beheerder

Recente activiteiten

Gert-Jan Faber heeft gereageerd op blogbijdrage Passiefbouwen van Stan Simons
"Hoi Stan, Wij zijn zelf zeer tevreden over het gebruik van steen als binnenblad. Wij hebben destijds (2005) gekozen voor holle baksteen die door de luchtkamers een beetje extra isolatie geven & 12 cm isolatie. Hiernaast ter overdenking een paar…"
19 uur geleden
Community Beheerder is nu bevriend met SMA & RaspBerry Fan (Harry) en Snowmiss
Woendag
Sander van Loenhout is nu lid van Energie Community
Woendag
Oscar van Ojen is nu lid van Energie Community
11 Mrt

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden