wie kan mij helpen aan informatie over het plaatsen van zonnepanelen op een appartementencomplex.Het betreft 6 gebouwen met in totaal 100 appartementen.Als VVE willen we graag de mogelijkheden van zonnepanelen onderzoeken.Wie heeft ervaring met zo'n onderzoek en mogelijk ook met de uitvoering ervan?

Weergaven: 52

Opmerking

Je moet lid zijn van Energie Community om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van de community van Energie Community

Reactie van Femke - Community Manager op 28 December 2017 op 9.58

Beste A. Cramer-Schulte, 

Plaatsen van zonnepanelen op een appartementsgebouw (of binnen een VVE met gedeeld casco/gebouw) zijn op grote lijnen in 2 soorten te verdelen:

  • De VvE plaatst zonnepanelen voor de algemene ruimtes (lift, parkeergarage enz.) en doet dus een investering als zijnde VvE in het gebouw;
  • Een individuele bewoner wil gebruik maken van de dakruimte van de VvE om voor zichzelf (zijn eigen stroomverbruik dus) zonnepanelen te plaatsen. De bewoner doet een investering voor zichzelf, maar op het dak van de VvE.

Bij de 1ste optie is het van belang om vooraf binnen de VvE de opties te verkennen, daarna kan men concrete offertes gaan opvragen. Vaak dient namelijk een degelijk besluit genomen te worden op de Algemene ledenvergadering van de VvE (meestal maar 1x per jaar), daar zal dan een gewogen meerderheid (3/4 van aanwezigen, of bijv. 50%+1, verschilt per VvE staat gespecificeerd in de splitsingsakte) een voornemen moeten uitspreken om zonnepanelen te nemen op het dak. Vanaf daar kan gekeken worden naar de investeringskosten, de opbrengst e.d. Omdat het vaak al stukloopt in de 1ste fase (voornemen vanuit de VvE om zonnepanelen te plaatsen, uitgesproken door een meerderheid van bewoners tijdens de ALV), adviseren wij ook om eerst daar te beginnen. Zonder voldoende draagvlak heeft het weinig zin om financiële consequenties uit te zoeken.

Optie 2 houdt in dat een individuele bewoner, van de VvE toestemming moet krijgen om een stuk dak te gebruiken voor zijn eigen financieel gewin. Ook dit zal waarschijnlijk via een ALV moeten gaan. Vaak worden ook afspraken gemaakt over het onderhoud van het dak, verantwoordelijkheden bij lekkages e.d.

Groet, 
Community Beheerder

Recente activiteiten

Mike Janssen is nu lid van Energie Community
2 uur geleden
Matthijs heeft gereageerd op blogbijdrage Status voortgang n.a.v. faillisement Oskomera? van RobV
"Zojuist contact gehad met de VEH omdat de omvormer van mijn installatie het heeft begeven. VEH heeft inderdaad de garantieverplichtingen van Oskomera overgenomen, daarvoor hebben ze een bankgarantie gekregen. Ik heb het garantieverzoek via het…"
5 uur geleden
André heeft gereageerd op blogbijdrage Eigen Huis komt niet op voor leden van Jan
"Jan, ik ben het volledig met je eens. Vage beloftes en we zullen het zien in de toekomst. Ik ben bang, dat we weer het kind van de rekening worden. Waarom Paul op deze manier reageert is mij niet helemaal duidelijk, de feiten spreken toch voor zich?…"
gisteren
André is nu lid van Energie Community
gisteren

© 2018   Gemaakt door Vereniging Eigen Huis.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden